Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tombol a nyár

A romániai meteorológiai előrejelzések szerint az ország nyugati részén – Bihar, Arad és Temes megyében is jóval 30 Celsius fok fölötti kánikula várható, de például már másodfokú hőségriadót rendeltek el egész Magyarország területén.

A hőmérők higanyszála mától napközben akár a 38–40 Celsius fokot is elérheti, ráadásul éjszakára 27 fokos fülledt idő várható holnap estig, amikor is a meteorológiai előrejelzések szerint esővel-záporral érkezik a „lehűlés”. Ez a jelző azonban enyhe túlzás, hiszen a meteorológusok szerint, bár 10 Celsius fokot csökken majd a hőmérséklet, ez alig lesz érzékelhető.

Fotó: Csikos Rolland

Fotó: Csikos Rolland

Az alábbiakban igyekeztünk összefoglalni mindazt, amire oda kell figyelnünk a kánikulában, illetve azt is, hogy milyen felelősségük van a munkáltatóknak az alkalmazottaikkal szemben ilyen szélsőséges időjárási viszonyok mellett.

Az elkövetkezendő napokban várható kánikulában nemcsak magunkra és embertársainkra, hanem a házi kedvenceinkre is érdemes odafigyelnünk, a hőség őket is kínozhatja. Ráadásul arra is ügyeljünk, hogy még csak pár percre se hagyjuk bezárva a napon parkoló autóban gyermekünket és házi kedvencünket, mert ezzel az életüket sodorhatjuk veszélybe.

Fotó: Csikos Rolland

Fotó: Csikos Rolland

A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság arra figyelmezteti a lakosságot, hogy a kánikulában naponta legalább két liter folyadékot fogyasszanak, lehetőleg ásványvizet, gyógyteákat, és ne túl hidegen, mert az megterheli a szervezetet. Az étrendünk ne legyen túlságosan kalóriadús, viszont legyen vitaminokban gazdag, együnk sovány húsokat, tejterméket, illetve minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, de mellőzzük az édességeket, a zsíros ételeket, valamint az alkoholt, a kávét és a cigarettát. Mivel a melegben minden könnyebben romlik, és az ilyenkor gyorsabban szaporodó kórokozók heveny megbetegedést idézhetnek elő, ezért különösen fontos a higiénia. Például az elkészített ételeket két óránál tovább ne tartsuk hűtetlenül, a bébiételeket ajánlatos elkészítésük után rögtön felhasználni hűtés és újramelegítés nélkül. Feltörésük előtt a tojások héját alaposan mossuk meg, és arra is vigyázzunk, miként tároljuk a fagylaltot.

Fotó: Csikos Rolland

Fotó: Csikos Rolland

Ne vigyük túlzásba a napozást, mert 11 és 16 óra között még az egészséges személyek is rosszul lehetnek, napszúrást kaphatnak, leéghetnek, 10 és 18 óra között pedig óvakodjunk a szabadtéri fizikai munkától, és ha tehetjük, inkább maradjunk otthon, sötétítsük el azokat a szobákat, amelyekbe besüt a nap. Az ablakokat csak akkor nyissuk ki, amikor a benti hőmérséklet magasabb a kintinél. A szabadban próbáljunk árnyékban tartózkodni, viseljünk szalmakalapot, napszemüveget, hordjunk szellős, világos színű ruhát, és mindig legyen nálunk ivóvíz.

Nagyváradon tegnap déltől a városháza által működtetett, úgynevezett hűsölőkuckók is megnyíltak. Ezek a megyeszékhely négy forgalmasabb pontján – a rogériuszi, a Széles (ma Decebal) utcai és a nagypiac mellett, valamint a Fő utca és a Nagysándor (ma Aurel Lazăr) utca kereszteződésében megnyíltak. Ezeken a helyeken egész júliusban elsősegélynyújtó pontokként működnek majd naponta 10–18 óra között. Ide a lakosság bármikor betérhet egy pohár vizet kérni, vérnyomást méretni, szükség esetén pedig elsősegélynyújtást is kaphatnak, ugyanis a helyszínen szakképzett asszisztensek fogadják az embereket. Az egészségügyi szolgáltatást a nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának (ASCO) szociális programokkal foglalkozó munkatársai, asszisztensei látják el.

A Bihar Megyei Területi Munkafelügyelőség vezetősége lapunkhoz eljuttatott közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy kánikulában a munkáltatóknak az alkalmazottaikkal szemben milyen felelősségük van. A szélsőségesen magas, 37 Celsius fokot meghaladó hőmérséklet idején (amennyiben ez 2 napnál tovább tart) csökkenteniük kell alkalmazottaik fizikai megterhelését, biztosítaniuk kell a munkahelyen a klímaberendezést, több szünetet kell beiktatniuk a munkaidőbe. Ezen kívül alkalmazottanként napi 2 liter ásványvizet, valamint tusolási lehetőséget kell biztosítaniuk. Amennyiben erre nincs mód, akkor ezt munkaidő-csökkentéssel kell kompenzálni.

Sükösd T. Krisztina