Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tömbházfelújítások teljes egyetértésben

Tegnap reggel Mircea Mălan alpolgármester nagyváradi terepszemlére hívta a sajtó képviselőit, bemutatva kilenc olyan tömbházat, melyeket a közelmúltban sikerült teljes mértékben hőszigeteléssel ellátni a városi önkormányzat EU-s finanszírozású projektjéből. Az említett tömbházak közül négy a Vitéz utcai (ma Decebal) Sebes-Körös híd déli végében található, illetve öt a Kolozsvári út (ma Averescu) bevezető szakaszán.

A helyszínenként nagyjából 2-2 millió lej értékű projekt megvalósítása 60%-ban megpályázott (vissza nem térítendő) uniós forrásokból jöhetett létre, további 20%-ot a helyi önkormányzat állt, a maradék kifizetendő 20%-ot pedig úgy osztották fel a lakótársulások között, hogy az ingatlantulajdonosok jövedelme, az érintett lakás befedendő külső felülete, illetve a pótlandó hőszigetelő ablakok cseréje függvényében egyenlően terhelje a lakókat.

Tombhazfelujitasok teljes egyetertesben

A két helyszínen a lakótársulások képviselőivel is találkozhattunk, akik egytől egyig elégedettségüket fejezték ki a felújítások ütemével, illetve a munkálatok minőségével kapcsolatban is. A számítások szerint a tél folyamán akár 40–45% fűtési költséget is megspórolhatnak majd az érintett lakók, illetve az sem elhanyagolandó, hogy a nyári kánikulák sem fogják az eddigi mértékben súlytani őket. Egy-egy lakás tulajdonosának a munkálatok függvényében 2200–3000 lej közötti összeget kellett kifizetnie, ami több részletben is törleszthető volt.

Mălan alpolgármester hangsúlyozta, az idén befejeződő projekttel igyekeztek minden nagyváradi lakótársulást megkeresni, és méltó párbeszédet folytatni a tervekről, hogy felmérjék kik igénylik a felújítási támogatást.

A most befejeződött projekt keretében 15 tömbház újult meg, nagyrészük valóban rászorult már, hiszen még az 1960-as években épültek. Az év végéig még remélhetőleg 30 másik lakótömb jelenleg is folyó hőszigetelési munkáit fejezik be, de az önkormányzat már várja a jövőre induló új, EU-s finanszírozású ciklusban megpályázható forrásokat a tervek további folytatásához.

Tóth Gábor