Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tömbház árvaházi fiataloknak

A nagyváradi görög-katolikus Caritas árvaházban nevelkedett fiatal párok számára építtet tömbházat a Rogériusz negyedben. A munkálatok előkészületeit már múlt hónapban elindították, az alapokat azonban csak nemrég szentelték fel a sajtó jelenlétében. Az ingatlan a Kinizsi Pál (ma Cantacuzino) és a Michelangelo utca kereszteződésénél helyezkedik el. A háromemeletesre tervezett tömbház megépítését az olaszországi Chiese del’Est alapítvány pénzéből és magánadományokból finanszírozza a Caritas Eparhial. Az épületben tíz kétszobás lakás lesz, melyekben öt évig élhetnek majd azok az árvaházban nevelkedett fiatalok, akik családot szeretnének alapítani.

tombhaz1

Az alapkőletétel megszentelésének momentumai

„Tizennyolc éves korukban egy ördögi körbe kerülnek ezek a fiatalok, amelyből szinte lehetetlen kijutni. Nem dolgozhatnak, hiszen nincs lakhelyük, de lakást sem tudnak bérelni, mert nincs miből fizetniük a lakbért, vagy amiből fenntartaniuk magukat. Ha szerelmesek lesznek, nem házasodhatnak meg, mert nincs egy fedél a fejük fölött”– nyilatkozta Olimpiu Todorean atya, a Caritas Eparhial vezetője.

Miután a lakást kapó párokat kiválasztják, segítenek nekik munkahelyet találni, és iránymutatást kapnak abban is, hogyan osszák be keresetüket. A szerencsés kiválasztottak természetesen ki kell majd fizessék a közköltséget, lakbér helyett azonban arra lesznek kötelesek, hogy havonta egy bizonyos összeget megtakarítsanak bankszámlájukon. A félretett pénzhez csak öt év után férhetnek majd hozzá, s az összeg segítségükre lesz abban, hogy új lakhelyet találjanak maguknak.

tombhaz2

A készülő tömbház látványterve

A tömbház építése júliusban kezdődött és jövő nyárig tart majd. A munkálatok összértéke mintegy 400 ezer euró, melyből 350 ezret az olasz alapítvány biztosított. Megjegyzendő, hogy a tömbház egy olyan területen épül, amelyet a görög-katolikusok kompenzációként kaptak a nagyváradi önkormányzattól, cserében egy olyan területért, amely a Gomba lábánál helyezkedik el.

Sz. G. T.