Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tőkés László a választásokról

Tegnap délben Tőkés László európai parlamenti -képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke tartott sajtótájékoztatót nagyváradi parlamenti irodájában, melynek témái a parlamenti választások, valamint a román nemzeti ünnep voltak.

Tőkés László és Orbán Mihály

Tőkés László és Orbán Mihály

Tőkés László EP-képviselő Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének közelmúltbeli, romániai látogatása kapcsán adott hangot véleményének a vasárnap esedékes parlamenti választásokkal kapcsolatban. A várad-velencei kultúrházban megtartott kampánygyűlés nagy csalódást okozott neki, mivel annak a pártnak szavazott továbbra is támogatást, amely a rendszerváltás óta korrupciós botrányokba keveredik, ahelyett, hogy valóban a változásért munkálkodna. „Ehelyett a levitézlett régi politikai osztály folytatja a pályafutását, olyan botrányos nevekkel, mint Verestóy Attila, Márton Árpád, Szabó Ödön és Biró Rozália.” Mondta az EP-képviselő. Siker-, illetve hazugságpropagandának nevezte az RMDSZ kampányát, amely Tőkés megfogalmazásában a nemzeti kártya kijátszására apellál, illetve a romániai magyar egység hangoztatásával nem tesz mást, mint nevetségessé magát, és a Romániában jellemző nemzeti-politikai helyzetet is. Hozzátette azt is, hogy a választásokon induló pártok mindegyike kitart azon politikusai mellet, akik korrupciós botrányokba keveredtek.

A képviselő ugyanakkor arról is említést tett, hogy a román nemzeti ünnep soha nem lehet ünnepnap az itt élő magyarok számára, nincs szükség arra, hogy erre bárki felhívja a figyelmet, tiltson vagy engedjen, és hogy Románia választott ünnepnapja eleve biztosítja a törést a két nemzet között. Véleménye szerint egy másik dátum kiválasztása sokat változtatna a helyzeten, és reményei szerint az ország vezetői is belátják majd ezt a jövőben.

Szamos Mariann