Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tőkés harmadik a Fidesz-listán

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke a kormánypártok listavezetője az európai parlamenti (EP) választáson. A lista második helyén Szájer József, a harmadikon pedig Tőkés László EP-képviselő található. A listavezető politikus szerint tíz-tizenkét mandátum megszerzésére van esélye a Fidesznek.

Szájer József; Pelczné dr. Gáll Ildikó

Pelczné Gáll Ildikó és Szájer József MTI Fotó: Kovács Attila

 

A névsort ismertető Szájer József fideszes EP-képviselő a Fidesz országos választmányának csütörtöki ülése után tartott sajtótájékoztatón elmondta: a 63 tagú listán Pelczné Gáll Ildikót – aki az elmúlt években is Brüsszelben politizált – ő követi a második helyen, majd Tőkés László, Deutsch Tamás, Gyürk András, Gál Kinga, Schöpflin György és Erdős Norbert következik. Őket követi Kárpátalja és Vajdaság képviselője – akiket később neveznek meg –, majd a 11. helyen Kósa Ádám, a 12-en pedig Hölvényi György jelenlegi egyházügyi államtitkár szerepel.

Szájer azt mondta, számításaik szerint a jelenlegi 14 Fidesz-KDNP-s EP-képviselő fele befutó helyen szerepel a névsorban, amelyet a határon túl élő magyarságot is képviselő, a magyarság összetartozását jelképező nemzeti listának nevezett.

Pelczné Gáll Ildikó azt mondta, tíz-tizenkét fideszes mandátum megszerzését tartja reális célkitűzésnek a májusi voksoláson. Ezt eddigi teljesítményükkel és a múlt vasárnapi országgyűlési választás eredményével magyarázta, utóbbiról úgy fogalmazva: a választók egyértelmű felhatalmazást adtak arra, hogy a kormánytöbbség folytassa munkáját. Hangsúlyozta: a jövőben is határozottan akarják képviselni a magyar érdekeket az EP-ben, meg fogják védeni a rezsicsökkentést és a magyar földet. Mint fogalmazott, semmilyen diktátumot nem fogadnak el az Európai Bizottságtól, „nem tekintjük az Európai Bizottságot Magyarország kormányának”. Kiemelte azt is, a nemzeti lista alkalmas arra, hogy a határon túli nemzetrészeket, Kárpátalját, Erdélyt, Vajdaságot, a Felvidéket és a diaszpórát is képviselje.

Tokes harmadik 2

Tőkés László

Erdélyt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke képviseli – akinek jelöltségéről egyeztettek a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) is –, a nyugati magyarságot Schöpflin György, Kárpátalja, Vajdaság és a Felvidék esetében pedig arra kérték fel a választmányt, hogy vegyék fel a kapcsolatot ezekkel a határon túli nemzetrészekkel, és onnan nevezzenek meg majd politikusokat a listára.

 

Nyilatkozat

A magyar nemzetegyesítés folyamata ma újabb fontos állomásához érkezett. A Fidesz–KDNP – folytatva a 2010-ben megalapozott nemzetpolitikai fordulatot – az Európai Parlamentbe valódi „nemzeti csapattal” készül, helyet biztosítva az elszakított nemzetrészeknek.

2007-ben, Románia EU-csatlakozásakor mi Erdélyben az „Unió, Erdéllyel!” kampányjelszóval indultunk neki az európai útnak. 2009-től az Európai Parlamentben három EU-tagország magyar néppárti képviselői alkottak egy erős magyar küldöttséget, számszerűségünkben is példázva, hogy a magyar nemzet Európa középnemzetei között foglalja el a méltó helyét. A nemzeti érdekérvényesítés az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Tizenkét pontját megidéző jelmondatunkon is módosított: európai politizálásunk a „magyar unió az Európai Unióban” jelmondat értelmében valósult meg. Ez a folyamat teljesedik ki a Fidesz–KDNP ma bejelentett nemzeti listájával.

Örvendetes, hogy a Kárpát-medencei magyar nemzeti közösségek önrendelkezési törekvéseit – amelyeknek eleddig az idén tízéves Kárpát-Medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) adott keretet – immáron nem csupán erdélyi (romániai) és felvidéki (szlovákiai) magyar EP-képviselőkkel, hanem a szintén befutó helyeken szereplő kárpátaljai (Ukrajna) és vajdasági (Szerbia) testvéreinkkel tudjuk együtt képviselni.

A nemzeti önrendelkezés azt jelenti, hogy egy erős Európában egy erős Magyarországra, erős magyar nemzetre van szükségünk. Nemzetünk viszont akkor válik erőssé, hogyha elszakított részei is dönteni tudnak saját sorsukról, vagyis hogyha sikerül kivívnunk az erdélyi és a székelyföldi magyarság, valamint Vajdaság, Felvidék, Kárpátalja magyar közösségeinek különböző formájú autonómiáit.

Az autonómia élő és sikeres európai gyakorlat. Ez a célunk.

Tőkés László
EP-képviselő