Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Többen kérik az üzemanyag jövedéki adójának részleges visszautalását

Nem lehetetlen az, hogy a közúti szállítással foglalkozókon kívül másoknak is visszautalják az üzemanyag április elsejétől megemelt jövedéki adójának egy részét, de erről egyeztetni kell az Európai Bizottsággal, számolt be a Mediafax hírügynökség.

tobben

Ebben a hónapban nőttek az üzemanyagárak

 

A pénzügyminisztérium az európai direktíva szövegét vette alapul, azok a kivételek, amelyeket múlt héten elfogadtak, abban szerepelnek, mondta Bogdan Chiriţoiu, az Országos Versenytanács elnöke. A gondot az jelenti, hogy bár mindaddig, míg a direktíva szövegét vették alapul, az Európai Bizottság belegyezését is megkapták három nap alatt, ha azonban más kivételeket is bevezetnének, nehezebb és hosszadalmasabb lehet a jóváhagyás, tette hozzá.

Elméletileg azoknak, akik kérik a kivételezést, tehát részesülhetnek az üzemanyag jövedéki adójának részleges visszatérítésében, be kell bizonyítaniuk, az EB-nek, hogy az intézkedésnek gazdasági jelentősége van, magyarázta az elnök.

Egyetlen tagállamban sem volt eddig erre példa, Románia lenne az első, tehát ismeretlen a terep, és ha eltérnek a direktívától, nehézkesebb lesz a haladás, szögezte le Bogdan Chiriţoiu. Bár diszkriminatív, hogy csak a közúti szállítókra alkalmazzák a részleges visszatérítést, ennek van gazdasági magyarázata, mivel ezen vállalkozások költségének felét az üzemanyag beszerzése teszi ki, más területeken az adóemelésnek nem volt ekkora hatása,  ezrét csak az említettek jelentenek kivételt, tette hozzá az elnök.

A vasúti szállítók kifogásolták, hogy csak a közútiak részesülnek a  részleges visszatérítésben,  mivel szerintük ez befolyásolja a piaci versenyt, és az élelmiszeripari cégek is a Versenytanácshoz fordultak.

Mint ismeretes, az üzemanyagok jövedéki adóját április 1-től hét eurócenttel megemelték, ami körülbelül 0,41 lejes literéneki áremelkedést okozott. Az, hogy a közúti szállítók visszakapják a jövedéki adó egy részét, a számítások szerint 353 millió lejes bevételkiesést jelent az államkasszának. Az erről szóló határozatban ezer literenként 40 euróval csökkentették a jövedéki adót mindazoknak, akik közúti áru- vagy személyszállítással foglalkoznak. A fuvarozóknak legfennebb 7,5 tonnás szállítóeszközzel kell rendelkezniük. A személyszállítóknak (kivéve a helyi közszállítási vállalatokat) akkor jár a kedvezmény, ha járműben a buszvezető mellett több mint nyolc ülőhely van. A jövedéki adócsökkentést megkapják a postaszolgáltatás nyújtó vállalkozások is, és amelyek legalább 3,5 tonna engedélyezett bruttó súllyal bírnak.