Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Több község, több lehetőség

Lakossági fórumot tartott Székelyhídon az Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezete, melyen Csomortányi István megyei elnök is részt vett. A találkozón megoldást kerestek a kommunista rezsim idején Székelyhídhoz csatolt települések önállóságának visszaszerzésére, javasolták külön községek újraalakulását ami a székelyhídi néppártosok szerint mind politikai, mind gazdasági szempontból előnyös lenne valamennyi település számára, ugyanakkor Székelyhíd városi státuszát sem veszélyeztetné.

Tobb kozseg, tobb lehetoseg 57 BB (1)

Azok az önkormányzatok, amelyekhez több falut is csatoltak, nem tudnak kellőképpen odafigyelni a rájuk bízott települések gondjaira-bajaira – mondta Csomortányi István. Székelyhídhoz öt falu tartozik. Közülük Nagykágya és Csokaly, valamint Érköbölkút és Hegyközszentmiklós alkothatnának egy-egy új községet. Utóbbihoz, amennyiben a helybéliek úgy látják jónak, Érolaszi is csatlakozhatna. Nem igaz az, hogy életképtelenek lennének az új községek, hiszen önállóságuk folytán sokkal több költségvetési forráshoz juthatnak, mint jelenleg, sőt elmondható, hogy eddig egy sor olyan fejlesztéstől estek el, amelyekre községek pályázhattak, de városok nem – írta lapunknak elküldött beszámolójában az EMNP. Kicsit olyan a helyzet, mint Székelyföld autonómiájával, ahol a korrupt és hanyag bukaresti vezetés azzal érvel, hogy az autonóm terület nem tudná fenntartani magát, holott közgazdászok számításai alapján beigazolódott, ott is sokkal többől gazdálkodhatnának, ha nem függnének a központtól – összegezte a megyei elnök. Az önállósodás Székelyhídnak is csak előnyöket hozna, hiszen egy sor olyan feladatot venne le az önkormányzatról, amelyekkel szemmel láthatólag nem tudnak megbirkózni.

A jelenlévők elpanaszolták a tarthatatlan állapotokat: Érköbölkút és Érolaszi arculata egyre siralmasabb, a vízhálózat bővítését, az aszfaltozásokat és felújításokat átgondolatlanul, hanyagul és drágán végzik. A székelyhídi lakossági fórumokon Béres Csaba polgármester alig tesz említést a hozzájuk tartozó falvakat érintő gondokról, miközben a nagy történelmi múlttal rendelkező települések helyzete egyre rosszabb.

Rhédey Emília, az EMNP helyi elnöke hozzáfűzte: Székelyhíd a jelenlegi polgármester pártjának, illetve megyei vezetőinek „gyarmata”, így már az önállósodás korábbi felvetődésekor bizonyos politikai körök a jól bevált megfélemlítés és félrevezetés eszközeihez nyúltak. Félő, hogy a falvakat, az embereket megpróbálják majd egymás ellen fordítani, vagy a munkahelyeiken keresztül zsarolni az ismert forgatókönyvek szerint.

A különváláshoz aláírásgyűjtésbe kezdenek – tudatta a néppárt sajtószolgálata. A lakosság akarata felülírhatja mind a helyi, mind a megyei szintű politikai és gazdasági érdekeket – írják. A néppárt megszervezi az aláírásgyűjtést, majd kellő támogatás esetén határozattervezetet nyújtanak be, melyről a helyi döntéshozó testület szavaz és az alapján a székelyhídi helyi tanács írhatja ki a népszavazást – összegezte Csomortányi István. A sikeres népszavazást követően a törvényalkotóknak kell véglegesíteni a létrejövő települések önállóságát.