Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Több a fiatal túrázó

Szombaton tartotta tavaszi tisztújító közgyűlését a 123 éves Erdélyi Kárpát Egyesület ’91 nagyváradi szervezete. Mint Torma József alelnök beszámolójából kiderült, az egyesület keretében a tavalyi év folyamán 59 túrát szerveztek, amelyeken összesen 1467 személy vett részt.

A statisztikákból kitűnik, hogy 2013-hoz képest enyhén nőtt a túrák és a túrázók száma is. S ami még több bizakodásra ad okot az, hogy a többnyire egynapos kirándulásokon egyre magasabb a fiatalok részvételi aránya. Tavaly összesen 106 diák vett részt az EKE ’91 túráin, ami többek közt a megyeszékhely néhány lelkes pedagógusának köszönhető, akik igyekeznek természetszeretetre nevelni diákjaikat. Gépkocsikkal összesen mintegy 9 780 kilométert tettek meg, vonaton 4 100 km-t utaztak és több mint 1000 km-t gyalogoltak egy év alatt a túrákon, melyek során egyébként 3 846 méternyi szintkülönbséget is leküzdöttek.

tobb 1

A túraszervezés mellett az EKE ’91 tovább folytatta ismeretterjesztő és honismereti tevékenységét. Ennek keretében hét előadást tartottak meg, melyekre a rendszertelen program ellenére minden esetben legalább 60 érdeklődő ellátogatott – derült ki Tiponuţ Tibor egyesületi elnök beszámolójából. Az EKE ’91 tevékenységeinek egyébként tavaly óta a Szent László Római Katolikus Gimnázium díszterme ad otthont, amiért az egyesületi tagok hálájukat fejezték ki az iskola vezetőségének.

Az előző évekhez hasonlóan tavaly is az egyesület egyik legsikeresebb rendezvénye volt a negyedévente megszervezésre kerülő használt-étolaj gyűjtés, amelyet idén a megyei önkormányzat támogatott, és amelyet Nagyvárad mellett Nagyszalontán, Élesden és Érmihályfalván is megszerveztek. Vidéken minden esetben egy-egy tanár, illetve osztály is felkarolta az olajgyűjtő-akciókat, amelyeknél diákok is segédkeztek.

A pénzügyi, elnökségi, túravezetői és cenzori beszámolókat követően a közgyűlés keretében megtartották az olajgyűjtés kapcsán esedékes tombolahúzást, majd a tagok tisztújító szavazást tartottak.

Sz. G. T.