Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tízszeres közúti büntetések

Mivel egy, közúti szabálysértés nyomán kiosztott büntetőpont az országban érvényes minimálbér tíz százalékát jelenti, a kihágók már január elseje óta nagyobb büntetéseket kellett fizessenek, hiszen nőtt a minimálbér; holnaptól azonban érvénybe lép az új közúti szabályzat, amely drasztikus változásokat, és bizonyos kihágások esetén akár tízszeres büntetéseket is hoz. A Közúti Igazgatóság javaslatára elfogadott törvénymódosítások nyomán a legnagyobb büntetés a 9 600 lejt is elérheti, a ki nem fizetett büntetések pedig a jogosítvány felfüggesztését vonhatják maguk után.

Három büntetőponttal szankcionálják például azt a gépkocsivezetőt, aki nem győződik meg róla, hogy a járműben lévő kiskorú gyermekek viselik a biztonsági övet, vagy speciális gyermekülésben ülnek. Ez 292,5 lejes pénzbírságot jelent, mivel egy büntetőpont 97,5 lej. A közúti rendőrség közleménye szerint ezentúl maximális büntetőpontokat rónak ki azokra a gépkocsivezetőkre, akik nem állnak meg a vasúti átkelőknél, amikor a fény- és hangjelzések működésben vannak. A legnagyobb, 9 600 lejes büntetést azok a sofőrök kapják, akik közúti balesetet okoznak és a levegőalkohol-koncentrációjuk nagyobb mint 0,25 mg/l (ezrelék). A piroson áthajtó gépkocsivezetőket 4 000 lejre büntetik. A mobiltelefon használatát vezetés közben, illetve a biztonsági öv viselésének elmulasztását ezentúl 1 600 lejre szankcionálják, ami tízszer nagyobb az eddigi büntetéseknél.

tizszeres

Fotó: Archív

Az új közúti szabályzat ugyanakkor nem hagyja megoldás nélkül a be nem fizetett bírságok kérdését sem. Azoknak a gépkocsivezetőknek, akik nem fizetik ki a közúti kihágások nyomán kapott pénzbüntetéseket, felfüggesztik a hajtási engedélyét. A maximálisan megengedett közúti sebesség 51–60 km/h-val való túllépését 720-tól 1600 lejig terjedő birsággal és a vezetői jog 90 napos felfüggesztésével büntetik. A 60 km/h-nál magasabb értékkel való túllépést 1 680–4 000 lej közötti pénzbírsággal és a vezetői jog 180 napos felfüggesztésével büntetik. A biztonsági öv használata pedig minden utas számára kötelező lesz, függetlenül attól, hogy az első vagy a hátsó üléseken foglalnak helyet.

Egy másik szabálymódosítás nyomán ugyanakkor 12 000 lejről 6 000-re csökken a közúti szállítást végző sofőrökre kiróható maximális büntetés.

Megjegyzendő emellett, hogy a román kormány az idei évre két szakaszban határozta meg a minimálbér növekedését. Ebből az első már január 1-étől érvénybe lépett, amikor is 900-ról 975 lejre emelték a bruttó minimálbért, a következő szakaszt pedig július 1-re tervezik, amikortól kezdődően 1050 lej lesz a minimálbér. Ez automatikusan a közúti bírságok emelkedését is magával vonja. Június 1-től tehát egy közúti büntetőpont 105 lejnyi pénzbírságot jelent majd.

Szombati-Gille Tamás