Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tízkilós a nyolckilós dinnye

Az idén jó idő járt a dinnyetermesztőkre, hiszen a napsütés kiváló érlelőnek bizonyul minden esztendőben. A műutak mentén még mindig dinnyehegyek várják a vásárlókat. Nem is marad el a jó üzlet, hisz mindenik előtt ott áll néhány kocsi egy-egy jóízű meglékelt kobakosért, olykor többért is.

Az Érmelléken még divat a dinnyés szekér, ami azt jelenti, a gazda megpakolja a lovas kocsit gyümölccsel, és végig járja vele a falut vagy a kisvárost. Amikor az utca elején felhangzik az „itt a dinnyééés!”, az emberek már készítik is a pénztárcáikat.

tizkilos 1

A zamatos zöldhéjú piaci ára Érmellék szerte még mindig 0,8, illetve 1,2 lej között ingadozik. Annak ellenére, hogy Lőrinc már „belepisilt” a közepébe. Ugyanis e jeles nap után már nem olyan ízes a dinnye, mint annak előtte.

A mozgó dinnyeárusoknál még pár banival drágább is, mivel házhoz megy a portéka. Csakhogy a napokban Mihályfalván a dinnyés szekér árusa több utcában is „elmérte” a gyümölcs valódi súlyát, ugyanis a hatkilós dinnyéből hét, a nyolckilósból meg valahogy tíz sikeredett, mire kifizetésre került a sor. Az emberek nem kis bosszúságára. Ám a vidék szép színfoltjára való tekintettel nem reklamálta senki a malőrt.

Kár lenne lejáratni e régi szép hagyományt, na meg a többi árus becsületét is, egy „eltévelyedett” árus néhány banis-lejes többlethasznáért.

Sütő Éva