Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tízezrek tüntettek vasárnap

Ismét tüntetők tízezrei vonultak utcára Románia nagyvárosaiban vasárnap lapzártánk után a kormány közkegyelmi tervezete ellen tiltakozva.

Bukarestben az interneten terjesztett felhívásra több mint tízezren gyűltek össze az Egyetem-téren, megbénították a közlekedést, majd a tömeg az igazságügyi minisztérium, illetve a médiafelügyelet székháza felé indult. A tüntetők szerint a kormánykoalícióhoz közel álló hírtelevíziók valótlanságokat állítottak a múlt vasárnapi megmozdulásukról, ezért azt követelik a médiahatóságtól, hogy bírságolja meg őket. A demonstráció a tervek szerint később a kormány székháza előtt folytatódik, rendbontásról nem érkezett jelentés.

Tizezrek tuntettek

A bukaresti tüntetésen nincsenek szónokok, és pártjelvényeket sem látni, de több ellenzéki párt politikusa is jelen volt a tömegben. A több kilométeres menetelés során a tömeg több tízezresre duzzadt: az Agerpres hírügynökség csendőrségi forrásokra hivatkozva több mint húszezer tüntetők említ, a Mediafax hírügynökség legalább harmincezresre becsülte a tömeget, foglalta össze az MTI.

Nagyváradon néhány százan, de Kolozsváron, Nagyszebenben, Temesváron és más nagyvárosokban ezrek vonultak utcára.

A január elején hivatalba lépett szociálliberális kormány egy közkegyelmi és egy másik, a büntető törvénykönyv módosítására irányuló tervezettel készül enyhíteni a börtönök túlzsúfoltságán. A jobboldali ellenzék és Klaus Iohannis államfő viszont azt állítja: valójában a korrupt politikusokat akarják megmenteni a felelősségre vonástól.

A tervezetek nyilvánosságra kerülése óta mindennaposak Romániában a tüntetések, vasárnap azonban – a múlt vasárnapi több tízezres demonstrációhoz hasonlóan – ismét nagyobb szabású, az egész országra kiterjedő megmozdulást szerveztek a közkegyelem ellenzői.

Felháborodásukat növelte, hogy a kormány fő erejének számító Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke – a választási csalás megszervezéséért felfüggesztett börtönre ítélt és egy másik korrupciós ügyben vádlottként szereplő – Liviu Dragnea időközben tagadta, hogy ő lenne a tervezett bűnfeledés egyik kedvezményezettje. A kezdeményezést magára vállaló Florin Iordache igazságügyi miniszter egyértelművé tette, hogy a kormány a közfelháborodás ellenére is végig akarja vinni tervét.

A tervezeteket az igazságszolgáltatás csúcsszervei (legfőbb ügyészség, legfelső bíróság, legfelső bírói tanács), valamint Románia legfőbb szövetségesei is bírálták. Klaus Iohannis kedden népszavazást kezdeményezett a romániai korrupcióellenes harc folytatásáról és a köztisztviselőkkel szemben támasztott feddhetetlenségi követelményekről.

A kormányoldal szerint a büntetőjogi tervezetek körül az államfő szít feszültséget, hogy megcsappant népszerűségét helyreállítsa. A kabinet várhatóan szerdai ülésén dönt arról, hogy milyen formában, azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeletként, vagy gyorsított parlamenti eljárással lépteti-e életbe a büntetőjogi módosításokat.

Nagyváradon is demonstráltak

Január 29-én, vasárnap Románia több nagyobb városában is tüntettek a közkegyelmi rendelet elfogadása és a büntető törvénykönyv tervezett elfogadása ellen.

nagyvaradon is

A nagyváradi tüntetés a Szent László (ma Unirii) téren kezdődött, majd a Kapucinus (Traian Moşoiu), a Sztaroveszky (General Magheru) és a Kossuth (Independenţei) utcákat érintve ugyancsak itt zárult. A több mint 300 tüntetőből álló csoport az említett útvonalon plakátokkal vonult végig, melyeken a következő feliratokat lehetett olvasni: „Referendumot akarunk!”, „A DNA vigyen el benneteket!”, „Demokráciát akarunk! Börtönbe a tolvajokkal!”

A tervezett büntetőjogi változtatások elfogadásáról hivatalos működésének megkezdésének napján, szerdán dönt a kormány.