Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tíz éve a gyermekekért

A hagyományőrzés, őseink kultúrájának megismerése nem idegen a szalárdi gyerekeknek. Az egyházi és a naptári év ünnepeihez fűződő népszokások és hagyományok őrzése mindennapi életünk része lett. Több generáció nőtt fel úgy, hogy mi, tanítók igyekeztünk ezeket az értékeket megismertetni velük. Kinek mi nyerte el a tetszését? Sokakat a népi gyermekjátékok, táncos játékok, körjátékok varázsoltak el, másokat a néptáncoktatás, a táncházak, a fellépések hangulata töltött fel pozitív energiával.

tiz eve (2)

A farsangi hagyományt is igyekszünk átmenteni az utókor számára. Minden évben farsangi bált, jelmezes felvonulást szervezünk, amire nagy odaadással készülünk.

De a kézműves foglalkozásokat kedvelő diákok is találhattak kedvükre való délutáni hasznos időtöltést a tíz éve működő játszóházakban, táncházakban.

Így van ez napjainkban is, amikor a játszóházban Dani Éva, Béres Mónika, valamint alulírott tanítónő foglalkozunk a gyerekekkel.

Ezek a játszóházak igény szerint vannak megtartva, de minden ünnepi alkalmat kihasználunk, hogy lelkileg is felkészüljünk, ráhangolódjunk az ünnepre, és a saját kezünk által készített ajándékokkal lepjük meg családtagjainkat.

Minden alkalomra más és más témával, játékkal készülünk. Gyöngyfűzéssel, gipszöntéssel, rongybabakészítéssel, cserépfestéssel, karácsonyi, valamint húsvéti dekoráció készítésével, de megemlíthetjük a farsangi álarcok készítését is. Érdekes oktatójátékokkal, énekes játékokkal, ügyességi játékokkal is megismerkednek a gyerekek.

A legutóbbi alkalmon húsvéti tojástartó készítése volt a téma és memóriajátékok, ügyességi, valamint tavaszi körjátékok fejleszthették a tanulók képességeit. A népi gyermekjátékok elmaradhatatlanok minden foglalkozáson, melyek szemlátomást felvidítják a lurkókat.

tiz eve (6)

Péntek délutánonként heti rendszerességgel néptáncoktatás, táncház várja a kikapcsolódni, fejlődni vágyó szalárdi, hodosi és szentimrei gyerekeket. A táncoktatás több mint húsz éve folyik.

A Pitypang néptánccsoport szintén betöltötte a tizedik évét. Tíz éve annak, hogy ezzel a névvel léptünk színpadra. Azelőtt is voltak fellépéseink, de a nevet ekkor vettük fel. Azóta nagyon sok gyerek nőtt ki a csoportból. Jelenleg is minden pénteken 12 órától a kisebb táncházas gyerekek és népi gyermekjáték néptánc-oktatáson vehetnek részt, majd 13 órától kezdetét veszi a nagyok néptáncoktatása.

A Pitypang néptánccsoportok vezetőjeként fogadom a gyerekeket. Jelenleg a néptáncoktatásban, a koreográfiák összeállításában segítséget nyújt Szerefi Ilona, ő a Nagyvárad Táncegyüttes tagja. A foglalkozásokon különböző néptánclépések, koreográfiák, népdalok, népi gyermekjátékok oktatása folyik. A tíz év folyamán a tánccsoport tagjai már megismerkedtek a somogyi és a szatmári táncokkal, a verbunkkal, valamint karikázókat tanulhattak a fiatal lányok. Tanultunk már érdekes moldvai táncokat is, valamint szilágysági és felcsíki táncokat. A csoport aktívan részt vesz a betlehemezés hagyományának őrzésében is. Több éven keresztül Kerekes Dalma és Rácz Lajos segítették a táncok oktatását. Ők is mindketten a Nagyvárad Táncegyüttes tagjai. De meg kell említsem Szigeti Ferenc nyüvedi református tiszteletes segítségét is. Egy ideig vele fejleszthettük tánctudásunkat.

Jelenleg szatmári táncokat tanulnak a gyermekek. A lányok érpataki hajlikázót, a fiúk verbunkot tanulnak, a kicsik játékos táncfigurákkal ismerkednek. Közben énekoktatás is zajlik. A tájegységek gazdag népdalkínálatával is megismerkedünk. Természetesen a páros táncok oktatására is nagy hangsúlyt fektetünk.

Ezúton is hívunk nagy szeretettel minden szalárdi, hodosi, szentimrei gyereket és fiatalt mindkét délutáni foglalkozásra, ahol hasznosan tölthetitek el a  szabadidőtöket.

Kőrösi Mária
tanítónő