Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Titokzatos disznóságok

Egy hét telt el a botrányba fulladt nagyváradi közvita óta, melyen a megyeszékhely polgárai és a város szélén működő Nutripork disznóhizlalda képviselői kellett volna megbeszéljék azt, hogyan lehetséges, hogy a sertéstelep büntetlenül büdösítheti be a fél várost hosszú évek óta? A több mint furcsára sikeredett közvitán azonban csak az indulatok szabadultak el, ám semmilyen megoldás, vagy bármilyen elfogadható javaslat nem született arról, hogy a több negyedet időnként elviselhetetlen disznótrágya-bűzzel elárasztó hizlalda éppen most lejáró környezetvédelmi engedélyét az illetékes hatóságok meghosszabbítják vagy sem. Márpedig enélkül a váradi „bűzgyár” információink szerint már januártól nem is működhetne.

titokzatos 1

A disznótrágyánál is jobban bűzlik azonban sok furcsa intézkedés, panamagyanús történés a Nutripork-ügy kapcsán. Így például a közvitán (és persze azóta sem) nem tisztázódott az az igencsak csalásnak tűnő tény, hogyan is volt lehetséges, hogy a hizlalda környezetvédelmi jelentését az az illetékes, Olimpia Mintaş szignózta, akit nemrégiben neveztek ki a Bihar megyei környezetvédelmi igazgatóság (APM) élére? Magyarán ez azt jelenti, hogy az igazgatóasszony egy megbízott cég képviseletében állíttatta ki azt a jelentést, amit ugyancsak ő kellene jóváhagyjon, elfogadjon, de már mint a környezetvédelem illetékes vezetője. Furcsamód, noha évek óta dagad ez a bűzbotrány Nagyváradon, a környezetvédelemnek címzett jelentés szerint a hizlalda teljesítette a rá kirótt kötelezettségeket, így a jelentés készítői szerint semmi akadálya nincs annak, hogy a Nutripork működését meghosszabbítsák. és az, mint évek óta egyfolytában, továbbra is árassza a disznóólak hangulatát idéző bűzáradatot a megyeszékhelyre. Mivel mindeddig semmiféle hivatalos válasz nem született, lezárt vizsgálat nem történt a több mint vérlazító, a váradi embereket semmibe vevő ügy kapcsán, a városban érthető módon elkezdődtek a találgatások, ugyanis nagyon sokan kíváncsiak arra, vajon kik lettek így vagy úgy „meggyőzve” arról, hogy ezt a titokzatos nagy disznóságot lenyomják a váradiak torkán? És persze mennyiért? A disznóhizlalda tulajdonosa nem jelent meg a közvitán, mint ahogy az ügyben igencsak sárosnak tűnő környezetvédelmi igazgatónő sem. S noha a polgármesteri hivatal, a prefektúra egyértelműen jelezte, hogy nem ért egyet a hizlalda további működtetésével, ha ott nem történnek azonnal jelentős változások, egyelőre síri csend és… disznószag jellemzi a helyzetet. Az idő pedig telik, így nyitott a kérdés, hogy januártól ki fog és mit szívni? A várost bebüdösítő hizlaldások és az őket pártolók a fogukat, vagy a váradiak szívják tovább a disznóólak lassan tájjellegzetességgé váló szagát a megyeszékhelyen?  Információink szerint kedden az Országos Környezetvédelmi Ügynökség vezetője felfüggesztette igazgatói állásából a Nutripork ügyben kompromittálódott Olimpia Mintaşt. A fejleményekre visszatérünk.

Szőke Mária