Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tisztítják a vízvezetékeket Mihályfalván

Mint arról már az elmúlt hónapokban többször is beszámoltunk, Érmihályfalván bizonyos szakaszokon huzamosabb ideig is szennyezett volt az ivóvíz. Amelyik városrészből jelentették a vízszolgáltatónál a gondot, ott szükségmegoldásként a legközelebbi tűzcsapon keresztül leengedték azt a szakaszt. Nagy Szabolcs vízgazdálkodási osztályvezető akkor azt javasolta a mihályfalviaknak, hogy munkanapokon 8–23 óra között a 0259/355-782-es telefonszámon jelezzenek minden olyan rendellenességet, ami az ivóvízzel kapcsolatos.

tisztitjak  1

Nagy Szabolcs (jobbról)

Mivel a víz minőségére több észrevétel is érkezett, egy újabb, eddig nem alkalmazott módszert próbáltak ki a vezetékek tisztítására. Ennek lényege, hogy szakaszonként üzemi nyomáson, egyperces időközönként felváltva sűrített levegőt, majd vizet pumpálnak a vezetékekbe, melynek következtében a csövek falára lerakódott szennyeződés leválik. Ezt követően a legközelebbi tűzcsapon át leürítik az immár letisztult szakaszt. A módszer sikeresnek mutatkozik, ezért az elkövetkezendő időszakban az egész hálózatra kiterjesztik ennek alkalmazását, mely hozzávetőlegesen augusztus végéig is eltarthat. A vízmű vezetője elmondta, hogy valójában a sorozatos lakossági panaszok motiválták a vízművek alkalmazottjait a módszer kipróbálására. A mintegy ötvenhat kilométernyi hálózat minden szakaszát sorra veszik majd, ahogy a vízgazdálkodási osztály műszaki lehetőségei engedik.

Az adott napokon értesítőket küldenek szét az érintett utcákba, ezek útján tudatják a fogyasztókkal a vízkorlátozás időpontját és időtartamát, ugyanis a tisztítási munkálatok alatt átmeneti nyomáscsökkenésre és vízhiányra lehet számítani. Eddig a Wesselényi, a Vörösmarty, a Köztársaság utcákat, valamint a Forradalom útjának a körforgalomig terjedő részét sikerült salakmentesíteni.

Az értesítőkön jelzett időszakban a vízzel működő háztartási gépekre, műszaki eszközökre fokozott figyelmet kell fordítani. A szolgáltató a lakosság megértését és türelmét kéri – mondta a vízgazdálkodási osztályvezető.

Sütő Éva