Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tisztelt szerkesztőség!

tisztelt szerkesztoseg

Lehet nem illő, hogy egy magamfajta bogaras öregember a szerelemről beszéljen vagy írjon, de én azért meg szeretnék kérdezni valamit. Nyugdíjas vagyok, mesterként dolgoztam egy szerelőműhelyben, 67 éves vagyok, és hála legyen a Jóistennek, jól bírom még magam. Drága feleségem, Ibike (Isten nyugtassa haló poraiban is) sajnos öt éve meghalt, egy autóbaleset vetett véget életének. Teljesen összetörtem akkor, embert sem akartam látni. Van három gyermekem, két lány és egy fiú, akik hébe-hóba meglátogatnak, de nekik is megvan a maguk gondja. Nagyon nehéz ez a magány, az egyedüllét, az üres órák. Néha eljárok egy táncklubba, ami itt működik a lakónegyedben, ott legalább emberek vannak, akikkel szót válthatok, ismerkedhetek, megbeszélhetünk ezt meg azt. Ott megismerkedtem egy Irénke nevű özvegyasszonnyal, egy igazi tűzről pattant asszonyka, ő 66 éves. Nagyon szeretünk együtt lenni, teljesen másként látom már a világot, van akiért érdemes frissen borotváltnak lenni, akinek lehet virágot venni, vagy ha valami eszembe jut, elmondani neki. Sokat vagyunk együtt. És most eldöntöttem, lesz, ami lesz, megkérem az Irénke kezét, és elveszem feleségül. Életünk alkonyán talán még ad Isten egy kis boldogságot nekünk, s nem kell a magány szorításában lessem, hogyan múlik az idő. Azonban amikor a gyermekeimnek ezt elmondtam, mind a hárman nekem estek. Hogy vén vagyok már. Meg ne hisztizzek a magány miatt, és különben is Irénke biztos a szép házamért akarja összekötni velem az életét. De ők továbbra sem tudnak több időt tölteni velem. Nem akarok magányos, megkeseredett öregként élni hátralevő éveimben. Tessék mondani, tényleg bűn a szerelem, a szeretet az én koromban?

Ritók Zsigmond, Nagyvárad

 

Kedves Zsigmond!

Nagyon sokan hiszik és vallják, hogy az emberi lélek nemhogy öregedne, de egyenesen nemesedik az idők múltával! Szó sincs arról, hogy hatvanon túl az embernek ne lenne joga az érzésekhez, akár a szerelemhez. Ha ön úgy érzi, tiszta szívből szereti, és el akarja venni Irénkét, hát tegye meg bátran. Senkinek nincs joga ön helyett dönteni, főleg, ha magányos óráiban nincsenek önnel a gyermekei. A szerelem és a szeretet nagy kincs manapság, és nem korhoz kötött! Önnek is joga van ahhoz, hogy keresse és meglelje a társát még. Ehhez kívánunk jó egészséget és sok boldogságot önöknek, ha összekötnék életüket!