Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tisztelgés egy kiváló pedagógus emléke előtt

tisztelges 2

A romániai magyar oktatás egyik emblematikus alakjának állítottak emléket azzal a könyvvel, melyet tegnap mutattak be Nagyváradon. Rauscher Erzsébet (1939–2015) egykori nagyváradi pedagógus neve valószínűleg ismerős nemcsak a legtöbb Váradon, hanem országszerte a pedagógusok között, hiszen a szakmai tudásáról és erkölcsi tartásáról ismert tanárnő generációkat oktatott pályafutása során. A pár esztendeje elhunyt ismert magyar pedagógusnak állított emléket Pető Csilla tanfelügyelő, egyetemi tanár, aki egykori tanítványa, majd kollegája volt Rauscher Erzsébetnek. A Példaképünk volt című emlékkiadvány az Europrint Kiadó gondozásában jelent meg, a tegnapi váradi bemutatóra az egész megye területéről érkeztek egykori tanítványok, az elhunyt tanárnő tisztelői.

Rauscher Edina, Pető Csilla, Csűry István

Rauscher Edina, Pető Csilla, Csűry István

Pető Csilla beszélt Rauscher Erzsébet pedagógusi pályafutásáról, közismert emberségéről és hatalmas szaktudásáról. A váradi bemutatón jelen volt a néhai tanárnő lánya, Rauscher Edina is, aki a bemutatón felolvasta édesanyja rövid életrajzát. A kötetet különlegessé, azaz különlegesen élővé, emberségessé teszi az, hogy egykori tanítványok, akik ma valamennyien pedagógusként viszik tovább az oktatás és szeretet lángját, melyet Rauscher Erzsébet megtanított nekik, egy-egy emlékező történetet írtak a kiadványba. Ezekből a könyvbemutatón néhányat fel is olvasott Herman Ferenc színművész. A bemutatón díszvendégként és egykori tanítványként jelen volt Csűry István királyhágómelléki református püspök is, aki közvetlen hangulatú, emberséges emlékbeszédet mondott az egykori tanárnőről, felmutatva egy volt diák szemével annak lelki nagyságát, emberi jóságát. Ma délelőtt a megye több településén, ahol ma Rauscher Erzsébet volt tanítványai dolgoznak pedagógusként, bemutatják a kötetet, ezzel is igazolva, hogy a kiadvány címe valóban önmagáért beszél, olyan emberről emlékeznek ily módon meg, aki valóban a példaképe volt sokaknak.

Szőke Mária