Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tiszta vizet a pohárba!

Érmihályfalván az utóbbi hetekben borzolta a kedélyeket a víz minősége, itt-ott, internetes zugportálokon még cikk is megjelent róla. Utánajártunk az esetnek, hogy pontos információkkal szolgálhassunk olvasóinknak.

A legilletékesebb személyt kérdeztük, Nagy Szabolcsot (képünkön), aki az érmihályfalvi polgármesteri hivatal alkalmazottja és a vízmű vezetője. Elmondta, nemrég egy kereskedelmi egységnél nem megfelelő vízmintákat találtak az ellenőrzés során. A probléma oka az volt, hogy egy illegálisan rákapcsolt elektromos vízpumpa (hidrofor) miatt szennyezett víz került a rendszerbe. A megyei közegészségügyi hatóság emberei (DSP) hamar itt teremtek és nekiláttak az eset kivizsgálásának. Több ponton is vettek mintát, de egyedül a fent említett ponton volt gond.

Tiszta

Amint az szokott lenni, mielőtt elmentek, hagytak „házi feladatot”, ami azt jelentette, hogy a vízmű alkalmazottai át kellett mossák a teljes vezetékrendszert és a tartályt. Előbb igyekeztek minél előbb megszabadulni a rendszerben levő víztől, eközben nagymértékben klórozták a vizet. Nagy Szabolcstól megtudtuk, hogy az ellenőrző szerv, amikor visszatért számon kérni a hátrahagyott feladatot, már rendben találta a víz minőségét.

A vízmű vezetője ugyanakkor tudatta: vannak esetek, amikor a víz azért koszos, mert a rendszerben levő és egyes pontokon összegyűlő lerakódás távozik, de az illegálisan rákapcsolt magán kutak is okozhatnak problémát (mint a fenti példa is bizonyítja), valamint amikor illetéktelenek a tűzoltócsapokhoz piszkálnak. Nagy Szabolcs keserűen jegyezte meg, hogy a megyében a harmadik legjobb minőségű vízzel rendelkezik Érmihályfalva, amit nem tudnak az érmihályfalviak. Elismerte ugyanakkor, hogy néha vannak gondok, de mindent megtesznek, hogy kiküszöböljék a problémákat. Azt is kérte, hogy ha bárkinek észrevétele van, az jelezze a szolgáltatónál személyesen vagy telefonon, az elérhetőségek szerepelnek a vízszámlákon.

 Varga Róbert