Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tiltakoznak az oltás kötelezővé tétele ellen

A védőoltások kötelezővé tételével kapcsolatos, többnyire egyirányú diskurzussal szemben – melyben a szakminisztérium képviselői már-már demonizálták az oltást elutasító szülőket – nemrég megszületett egy szervezett és egységes ellenhang is.

Forrás: Raed Arafat – Facebook

Forrás: Raed Arafat – Facebook

A Cunoaşte Riscurile civil kezdeményezés olyan szülőket gyűjt egybe, akiknek gyermekei súlyos károsodást szenvedtek a kötelező védőoltások nyomán, s akik szeretnék, hogy mások okuljanak saját, személyes tragédiájukból. Ennek érdekében létrehoztak egy weboldalt, http://cunoaste-riscurile.ro címen, amely tanúvallomások mellett számos szakirányú újságcikket, orvosi értekezést és adatbázis elérhetőségét is tartalmazza, melyekből az állampolgárok informálódhatnak a védőoltások esetleges veszélyeiről.

 

„Informálódj!”

Az „Ismerd meg a veszélyeket!” jelmondat égisze alatt zajló projekt keretében nemrég plakátkampányt is indítottak az ország több nagyvárosában – így Brassóban, Kolozsváron és Jászvásáron is –, melyben arra hívják fel az állampolgárok figyelmét, hogy informálódjanak, és tüzetesen olvassák el a vakcinák prospektusait, mielőtt gyermeküket vagy saját magukat beoltatnák.

A kampány ugyanakkor az oltások esetleges egészségügyi veszélyei mellett foglalkozik a gyermekek beoltatásának kötelezővé tételével kapcsolatos emberjogi kérdésekkel is. „A szabadság egy jog, az oltatás viszont egy döntés kell legyen” – mutatja a plakátokon hirdetett szlogenek egyike.

 

„Merénylet a közegészségügy ellen”

A plakátokra hivatalos Facebook-oldalán nemrég Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár is reagált, aki bejegyzésében határozottan elítélte a kampányt, amelyet „a közegészségügy elleni merényletnek” titulált, amely „aláaknázza a Romániában beoltott gyermekek számának növelésére irányuló törekvéseket”. Az államtitkár bejegyzésében a kampány kezdeményezőinek felelősségre vonását szorgalmazta, magát a kampányt pedig „sátáninak” és „veszélyesnek” titulálta.

Mint rámutatott, véleménye szerint a mellékelt plakát félrevezető. Nincs ugyanis konkrétan feltüntetve rajta, hogy mely személyek vagy csoportok álláspontját tükrözi, így az egyszerű járókelő azt gondolhatja, hogy a plakát egy hivatalos hatósági vagy tudományos álláspontot mutat be, ennek alapján pedig olyan döntést hozhat, amelynek kihatása lehet gyermeke egészségére. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bejegyzésében nem az oltás kötelezővé tételével kapcsolatban vagy a gyógyszergyárakról foglalt állást, mindössze rámutatott azokra az aspektusokra, melyek véleménye szerint félrevezetőek lehetnek a plakátban.

 

Továbbra is viták övezik az oltástörvényt

Ahogy arról az akkor még napilapként megjelenő Reggeli Újság hasábjain is beszámoltunk, 2017 nyarán kidolgozásra került az úgynevezett „oltástörvény” tervezete, amelynek értelmében 2019-től kezdődően akár 10.000 lejre is büntethetik azokat a szülőket, akik nem adatják be gyermekeiknek a kötelező védőoltásokat. A törvény ugyanakkor nemcsak az oltást visszautasító vagy elhanyagoló szülőket büntetné, hanem azokat az orvosokat, illetve közegészségügyi intézményeket is, ahol nem teljesítik az erre vonatkozó kötelezettséget.

Az eredeti tervezet értelmében a gyermekek bölcsődébe, óvodába, illetve iskolába való beíratásánál a szülők kötelesek lennének bemutatni az oltást igazoló papírokat, e nélkül pedig nem is írathatnák be a gyereket. A tervezetet első szinten 2017. október 23-án elfogadta a szenátus, később azonban november 15-én a képviselőházban döntéshozó fórumként számos módosítási javaslatot tettek, melyeknek értelmében akár teljesen ki is kerülhet a tervezetből az oltásra vonatkozó kötelezettség. A témát továbbra is heves viták övezik.

Sz. G. T.