Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tiltakoznak a CET nyílt napja ellen

„A nyári nyílt nap nem kompenzálja a hideg fútőtesteket télen” – hangzik a mottója annak a nyílt levélnek, amelyben a várad-rogériuszi lakótársulásokat egybegyűjtő Rogériuszi Koalíció tagjai a Nagyváradi Hőerőmű Zrt. (CET) által erre a hétre meghirdetett nyílt napok ellen tiltakoznak. A koalíció meglátásában a nyílt nap nem más, mint egy ügyes és megtévesztő reklámfogás egy olyan vállalat részéről, amely elégtelen szolgáltatást biztosít a felhasználóknak, ráadásul el is határolódott a „katasztrofális helyzet” orvoslására kezdeményezett lakossági fórumoktól, közvitáktól.

tiltakoznak 1

Mint a koalíció emlékeztet, a hivatalos ígéret szerint a hőerőmű felújításának és a fővezetékek cseréjének kisebb hőveszteséget és alacsonyabb árakat, illetve magasabb szintű komfortérzetet kellett volna biztosítaniuk a felhasználók számára, ez azonban távol áll a jelen helyzettől. Az önkormányzat ugyanakkor további 20 kilométernyi vezeték cseréjét irányozta előre. Ezt figyelembe véve az elkövetkező telek folyamán sem várható, hogy javuljon a helyzet – hangsúlyozza a koalíció.

Mint rámutattak, a szolgáltatás minőségének szempontjából a 2016–2017-es tél a legkeményebb és legkegyetlenebb volt a központi fűtéstől függő mintegy 140 ezer váradi lakos számára. A tömbházak felső emeletein levő lakásokban sokkal hidegebb volt, mint az alsó emeleteken, mégis ugyanolyan magas fűtésszámlát kellett fizetniük, az energiaveszteség pedig az emeletek számával arányosan nő. A veszteség átlagosan 0,5–1 köbméter/hó/lakás/két fő amelyet a váradi lakosok kell megfizessenek, annál nagyobb mértékben, minél magasabban laknak – állítja a koalíció, melynek tagjai mindezek tükrében a hőerőműnél meghirdetett nyílt napot nem tartják helyénvalónak.

Sz. G. T.