Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tilos az égetés

Tilos elégetni a tarlót, a növényi maradványokat és a legelőkön a száraz növényzetet, figyelmeztet a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) Bihar megyei kirendeltsége.

Az előírások szerint a felsoroltakat azért tilos elégetni, mert azok szerves anyagként a talajt táplálják. Azoknak a gazdáknak, akik földet művelnek, ideértve a legelőket használókat is, sem a szalmát, sem a zöldnövényzetet, például a krumpli föld feletti részét, a napraforgó szárát, vagy éppen a lekaszált füvet sem szabad elégetniük betakarítás után. Azoknak a gazdáknak, akik ezt nem tartják tiszteletben, csökkentik a teljes támogatását, függetlenül attól, mekkora területen égették el a növényi maradványokat.

tilos

Az APIA-nak az Országos Környezetvédelmi Őrséggel és az Országos Vészhelyzeti Felügyelőséggel kötött egyezménye értelmében közösen ellenőrzik azt, égettek-e valahol; aki ezt megteszi, azt mindhárom intézmény megbünteti.

Amennyiben a tűz ismeretlen okból tört ki, és a gazda bemutatja az APIA kirendeltségénél a rendőrségi feljelentés vagy a vészhelyzeti felügyelőségénél tett bejelentés másolatát, még ellenőrzés előtt, mentesül a következmények alól. Amennyiben csak az ellenőrzés után teszik meg a feljelentést, csökkentik a támogatását, pontosította Florian Pavel, az APIA Bihar megyei vezetője.