Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tévelygés az ősi várfalak között

Vitathatatlan, a legtöbben üdvözölték azt, hogy a váradi önkormányzat rendbe tétette a nagyváradi várat, melyben jelenleg is sok rendezvény zajlik és egyre több turista fordul itt meg.

tevelyges 1

Üröm az örömben azonban, hogy a hatalmas, több épületrészből álló várban az illetékesek nem gondoltak arra, hogy könnyen el lehet tévedni. A bejáratnál ki van ugyan téve egy térképpel ellátott hirdetőtábla, s a várkapuban silbakoló portás is igen készséges, azonban mindez vajmi kevésnek bizonyul, ha a várat nem ismerő halandó meg akar találni egy, az ábécé betűjével jelzett épületet. Ez azért nehéz, mivel az épületekre, vagy legalább eléjük még véletlenül sem raktak ki semmilyen tájékoztató, útbaigazító táblát, feliratot. Megszokott dolog tehát, hogy egy-egy várbeli kulturális rendezvény előtt sok érdeklődő tévelyeg a várudvaron, s keresik azt az épületet, ahol az adott esemény zajlik. Az illetékeseknek ugyanis arra volt eszük, hogy betűkkel jelöljék meg az épületszárnyakat, különálló épületrészeket, de az már nem járta meg a fejüket, hogy a betévedő polgároknak nincs honnan ismerniük ezeket a rejtelmes megnevezéseket, tehát mégis illene valami tájékoztatási megoldást találjanak.

tevelyges 2

Hogy miért e fejetlenség, arról elsősorban a várigazgatóság illetékeseit akartuk megkérdezni, de napokon keresztül hiába próbálkoztunk, elérhetetlenek voltak. Könnyen meglehet, ők maguk is eltévedtek a vár valamelyik részében, ezért nem lehet megtalálni őket. Egyéb híján a nagyváradi önkormányzat sajtóosztályához folyamodtunk, a várban működő intézmények ugyanis az önkormányzat fennhatósága alá tartoznak. A sajtóosztály referense, Mirela Macra kérdésünkre elmondta, tudnak a problémáról, az önkormányzat elé is eljutottak a várban keresgélésre ítélt polgárok panaszai. Azonban a vár illetékesei egyelőre nem tudták megoldani azt, hogy az épületekre kirakják azok nevét, betűjelét tartalmazó táblákat, mert ehhez az Országos Műemlékvédelmi Bizottság engedélye kell, ugyanis a vár történelmi műemlék. Hogy addig is, míg ezt az engedélyt megszerzik, miért nem lehet például állótáblákat kirakni a várban levő épületek bejárataihoz (hiszen ehhez az égvilágon semmilyen engedély nem kellene), azt persze csak a várigazgatóság vezetősége tudná megmondani. Már amennyiben elérhetőek lennének.

Szőke Mária