Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tettek róla hogy szebb ünnepe legyen a rászorulóknak

A Bihar Megyei Tanfelügyelőség által támogatott Mosoly a gyermekeknek (Zâmbet pentru copii) elnevezésű projekt keretében humanitárius akciók sorozatát szervezték meg az iskolai tanév második félévében, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban. A különböző aktivitásokat Luminiţa Ilisie, Benedek Ramóna, Mosoni Erika, Varabecz Mónika és Márton Katalin tanárnők koordinálták.

tettek rola 1

Két tematikus akció – a Hozzávalók a karácsonyi vacsorához és az Ajándékdoboz – keretében gyűjtöttek adományokat rászoruló családoknak. Az iskolások, szüleik, és a tantestület tagjai tartós élelmiszereket vittek be az iskolába, ahol összegyűjtötték és csomagokba rendezték azokat. Az olajat, lisztet, cukrot, rizset, málélisztet, száraztésztát, konzerveket, befőtteket, lekvárokat, pudingport és édességeket tartalmazó ajándékcsomagokból 20 darabot a kórházban elhagyott geyrmekek gondozásával foglalkozó Amia Egyesületnek, 20-at pedig a Casa Alapítványnak juttattak el. A katolikus iskola osztályközösségei egy-egy ajándékcsomagot is összeállítottak közösen, melyeket a fent említett szervezetek fiatal ellátottjainak ajánlottak fel. Szervezetenként tizet-tizet. Az ajándékcsomagban tanfelszerelések, könyvek, édességek, téli holmik voltak.

A diákok ugyanakkor nem feledkeztek meg saját, nehezebb sorsú osztálytársaikról, iskolatársaikról sem. Az intézmény 6 szegény diákja kapott ajándékcsomagot, 28-an kisebb élelmiszeres és édességes csomagot, 7-en pedig nagyobb mennyiségű élelmiszersegélyt kaptak.

tettek rola 2

Szegény és beteg diákokat támogattak

A Szent László Iskola idén is képviseltette magát a Római Katolikus Püspökség által szervezett Adventi Jótékonysági Vásáron, amelyre már októberben megkezdték a készülődést. A vásár bevételét nehéz sorsú diákok támogatására ajánlották fel, csakúgy mint az iskola másik emblematikus akciójának az Édes ajándékok hetének bevételét, melynek keretében a diákok szülei és tanárok által készített házi süteményeket értékesítettek az iskolában.

tettek rola 3

A két vásár összbevétele mintegy 3300 lej volt, amelyből az osztályfőnökök által előterjesztett 20 szegény vagy beteg diákot támogatták. Az ily módon felkarolt diákok között voltak szociális esetek, egészségügyi problémákkal küzdők, valamint olyan gyermekek is, akiknek valamelyik szülője súlyos betegségben szenved. Támogatást kapott többek közt egy kerekesszékes kislány, aki tanulmányait otthonról kénytelen folytatni, illetve egy másik diáklány, akinek édesanyja nemrég veseátültetésen esett át.

tettek rola 4

 

Ajándék az elhagyott újszülötteknek

A Szent László Iskola diákjai és tanárai ugyanakkor az ünnepek előtt tematikus gyűjtést szerveztek a Gavril Curteanu Városi Kórház újszülött osztályán levő elhagyott gyermekek részére. Az akció keretében pelenkákat, babaruhákat, tisztálkodási és babaápolási szereket, tápszereket gyűjtöttek össze, melyeket maguk a diákok vittek el a kórházba. A fiatalok kórházi ruhát kaptak és be is mehettek, megnézhették, babusgathatták a szüleik által elhagyott csecsemőket, akik számára mindennél fontosabb az emberi közelség, az ingerdús környezet.

Az ünnepi periódus jótékonysági akciói a Bihar Megyei Tanfelügyelőség által támogatott Mosoly a gyermekeknek elnevezésű projekt égisze alatt zajlottak, melynek fő koordinátorai a Szent László Líceumból Luminiţa Ilisie, illetve az Ady Endre Líceumból Hercuţ Otilia romántanárnők, és amelyben hasonló jellegű aktivitásokkal részt vettek a nagyváradi Constantin Brâncuşi, az Emanuel, és a Dimitrie Cantemir iskolák is.

Szombati-Gille Tamás