Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Tetteinek jelentősége megsokszorozódik”

A 26-ik alkalommal megrendezett Festum Varadinum keretében a városalapító lovagkirály, Szent László emlékének szentelték a nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének e havi találkozóját, amelynek a hagyományhoz híven ezúttal is a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum díszterme adott otthont.

tetteinek 1

A találkozó Miklós Mihály történelemtanár és Pásztai Ottó egyesületelnök történelmi értekezéseivel vette kezdetét, akik előadásukban Szent László életének és emlékezetének különböző vetületeit tárták fel. „Zűrzavaros időkben uralkodott, ezért megsokszorozódik tetteinek jelentősége, nemcsak a magyarság, hanem egész Európa szempontjából” – hangsúlyozta Miklós Mihály.

tetteinek 2

A történelmi visszatekintéseket követően Zalder Éva pedagógus A bennünk élő Szent László címmel tartott előadást arról, hogyan jelenik meg a lovagkirály alakja különböző korok művészeti alkotásaiban, első sorban az irodalomban. Sajátos beszámolója nem Szent László valós alakjára összpontosított, hanem arra a képre, amely róla él a magyar nép lelkében.

tetteinek 3

A rendezvény a lovagkirály nevét viselő iskola ifjúsági színjátszó csoportjának előadásával zárult, amely dramatizált és megénekelt részeket ötvözve dolgozta fel Szent László életét. Az előadást Zalder Éva pedagógus és Papp Judit könyvtáros állították össze.

Sz. G. T.