Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tervezik a Gomba felújítását

Két nagyszabású felújítást tervez a nagyváradi önkormányzat, tudtuk meg tegnap azon a sajtótájékoztatón, melyet Mircea Mălan alpolgármester tartott.

A következő napokban terjesztik a városi tanács elé azt a tervet, melynek alapján a Kávária dombon lévő, úgynevezett Gomba-kilátót és környékét szeretnék felújítani. Amennyiben a tanács jóváhagyja a projektet, pályázatot hirdetnek a munkálatokra és nekilátnak a népszerű sétálóhely átalakításának. Mălan elmondta, a vasúti felüljárót – amely a kilátóra felvezető úthoz vezet – is átalakítják, ugyanis azt szeretnék, hogy kerekesszékkel és babakocsival is megközelíthető legyen a Gomba. A dombon, a kilátó körül 37 ezer négyzetméternyi területet érint a felújítás terve, amiben új sétányok, pihenők, padok és egy amfiteátrum kiépítése, valamint új utcalámpák felszerelése is szerepel. Egy új vendéglő is nyílik majd a kilátó tetején, erről részleteket egyelőre nem közöltek. A teljes felújítási munkálat 1,4 millió euróba kerül, ebből 735 ezer euró vissza nem térítendő EU-s pályázati pénz, az összeg másik része pedig kormánytámogatás.

Tervezik 1

Tervezik 2

Mălan hangsúlyozta azt is, hogy a munkálatok során természetbarát anyagokat használnak, az utakat, sétányokat terméskőből készítik, a padok fából lesznek, ugyanis minél természetesebb hatást akarnak adni a kilátónak és környékének. A másik nagy felújítást a Fekete Sas-palotában tervezik, ahol egy szórakoztató központot akarnak létrehozni. Az alpolgármester elmondta, azt szeretnék, ha a felújítás során visszaadnák a híres épületnek az 1900-as évek eleji hangulatát. Az önkormányzat tulajdonában levő Sas-palotabeli épületrészekben előadó- és bemutatótermek lesznek, sőt egy szecessziós cukrászda is nyílik majd ott. Az épületben levő parkettát nem szedik fel, hanem felújítják, pótolják, hogy minél inkább megőrizzék az eredeti kinézetet. Ennek a projektnek a kivitelezése 3,8 millió euróba kerül, 996 ezer euró EU-s pályázati pénz, a többit az önkormányzat büdzséjéből adják. A munkálatokat 18 hónap alatt kell kivitelezni, de hogy mikor kezdik el, a tegnapi sajtótájékoztatón Mălan még nem tudta megmondani.

Sz. M.