Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tervek, hibák, elbocsátások

Folytatni akarja a tavaly elkezdett városfejlesztési munkálatokat Ilie Bolojan nagyváradi polgármester, aki ugyanakkor beismerte, hogy több olyan súlyos gond akad jelenleg a megyeszékhelyen, melyek kijavítását, helyrehozatalát prioritásként kell kezelniük a város vezetőinek. Tegnap megtartott évnyitó sajtótájékoztatóján a polgármester több témáról beszélt. Szó esett az önkormányzat 2017-es költségvetéséről, s kiderült, hogy idén komoly megszorításokra kerül sor. Bolojan szerint ahhoz, hogy a különböző városfejlesztési munkálatok folytatására, elkezdésére az önkormányzat elő tudja teremteni a törvények megszabta önrészt, ami pályázatonként akár tízezer euró is lehet, felül kell vizsgálnia egyéb kiadásait. Szinte biztos, hogy leépítések lesznek az önkormányzat által működtetett hivatalokban, intézményekben, de erről részletesebben a polgármester egyelőre nem volt hajlandó nyilatkozni, mint mondta, ezt a kérdést a februári városi tanácsülésen vitatják meg és véglegesítik.

dav

Ami a városfejlesztési terveket illeti, mindenek előtt a váradi távfűtéssel kapcsolatos gondok orvoslását, illetve a földomlás miatt károsodott Kálvária dombi (ma Gomba-feljáró) helyrehozását emelte ki a városvezető. A megyeszékhelyen a nemrég felújított távfűtési hálózat nem az elvárásoknak megfelelően működik, ezért az idei fűtésszezonban a fél város nem kap megfelelő távfűtést. A lakásokban hideg van és egyik csőtörés a másikat követi városszerte. Bolojan beismerte, hogy a távfűtési rendszeren még mindig rengeteg korrigálni való akad, de mint mondta, azon vannak, hogy ezt a sajnálatos helyzetre minél hamarabb megoldást találjanak. A Kálvária-domb leomlott részének rendbetételéhez is azonnal neki akarnak látni, mihelyt megkapják annak a szakértői csoportnak a jelentését, mely hetek óta vizsgálja az omlást. Várhatóan január végégig megkapják a geotechnológiai jelentést s februárban nekifoghatnak a javításokhoz. Arra, hogy mind a nem megfelelően működő távfűtési hálózat, mind a felújítások után pár hónappal leomló feljáró kapcsán keresik e a felelősöket, nem esett szó a tegnapi.

A városfejlesztés idei tervei között szerepel a Bémer (ma Ferdinand) tér és a Zöldfa (ma. V Alecsandri) utca gyalogos részének teljes újjáépítése, a korzón levő műemléképületek felújításának folytatása. Idén akarják elkezdeni a villamossínek lefektetését a Nagyváradi Egyetem irányába. A Continental szálloda mellett levő Baross (ma Dacia) hidat is fel akarják újítani, s az erre a Nagyvásár tér (ma Centru Civic) irányából felvezető utat hat sávosra szélesíteni. Ezekre a felújításokra EU-s pályázatok révén akar pénzt szerezni a váradi önkormányzat.

tervek

Ebben az évben folyamatosan szeretnének nagyszabású kulturális programokat szervezni Váradon, Bolojan úgy véli semmi akadálya annak, hogy az eddigieknél jóval több szabadtéri rendezvényt tartsanak a megyeszékhelyen, ugyanis mint tavaly beigazolódott ezekre igenis nagy a kereslet a polgárok részéről.

Átszervezések, bővítések lesznek a váradi egészségügyi intézményekben is idén, tudtuk meg, előreláthatóan több osztály helyet cserél a városi és megyei kórházban, ezeket a módosításokat a zökkenőmentesebb betegellátás miatt tartják fontosnak. Meg akarják kezdeni annak az amfiteátrumnak a megépítését is a megyei kórház mellet, ahol az orvosi egyetem hallgatóinak tarthatnak majd előadásokat.

Szó esett még arról is, hogy az önkormányzat felszólította a Nagyváradi Vízművek Rt-t, 2017-ben találjanak megoldást arra, hogy a Körös bal partján  is megfelelő minőségű ivóvíz kerüljön a vezetékekbe, ugyanis az elmúlt évben nagyon sok lakossági panasz érkezett a polgármesteri hivatalhoz, a rossz minőségű, rozsdás, zavaros csapvíz miatt.

Szőke Mária