Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Természetvédelmi tábor volt Pádison

A Bihar Megyei Erdélyi Kárpát Egyesület a Bihar Megyei Tanács támogatásával augusztus 15–17. között rendezte meg idei természetvédelmi táborát. Az „A környezetszennyezés hatásai életünkre” elnevezésű projekt keretében több mint húsz ifjú táborozott Pádis környéken a Glăvoi-i völgyben.

Az idei tábor résztvevőit több településről választottuk, jöttek fiatalok Biharfélegyházáról, Vajdáról, Tamásiból, Margittáról és természetesen Nagyváradról. A tábor fő célja a környezetszennyezés az ember mindennapi életére gyakorolt hatásának bemutatása volt. A fiataloknak különböző túraútvonalakon mutattuk meg a különböző emberi behatások „eredményeit”, mellyel megváltoztatjuk a környezetünket, gondolunk itt a környezetszennyezésre (illegális szemétlerakás az erdőinkben/folyóinkban, a légszennyezés hatásai) és a globális felmelegedésre is.

termeszetvedelmi 2

termeszetvedelmi 1

A túráink során tapasztalhattuk, hogy sajnos nem csökken környezetünk szennyezése épp ellenkezőleg egyre több „kocaturista” látogat el ezekre a vidékekre. Kiváló aszfaltút vezet Pádisig, így eljutnak azok is ide, akik nemcsak túrázni szeretnének és a természet csodáiban gyönyörködnének, hanem a kocsijaik mellett tüzet raknak, sütnek-főznek, isznak, zajongnak és „természetesen” szemetelnek, mivel az ide hozott PET palack üresen már nem férne be az autójukba, így otthagyják! Ezt a problémát sajnos mi nem tudjuk megoldani, és ha tudnánk sem tehetjük, azok pedig, akik tehetnének ezért a nemes célért, sajnos nem veszik tudomásul ezeket a jelenségeket! Ezeknek a problémáknak a „gyümölcsét” sajnos a fiaink és unokáink fogjak megszenvedni.

Reményeink szerint azok a fiatalok, akik látták a táborunk során ezt a jelenséget, tesznek ez ellen a maguk módján, és ezt a jó példát továbbadják a közvetlen környezetükben is. Jövőre szeretnénk folytatni ezt a hagyományt, és megyénk más területeire is ellátogatunk egy hasonló ifitábor keretében.

Crăciun Mircea, EKE-elnök