Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Terjed a sárgaság Biharban

Két héttel ezelőtt kérdeztük Béres Csaba székelyhídi polgármestert a városban és térségében kialakult sárgaságjárvány terjedéséről, illetve arról, hogy milyen intézkedéseket foganatosítottak annak érdekében, hogy ellenőrzés alatt tarthassák a kórt.

Pillanatkép a cigánysorról

Pillanatkép a cigánysorról

Béres akkor elmondta, a megbetegedések száma jóval száz fölé emelkedett, gócpontja pedig továbbra is Székelyhíd és a hozzá tartozó térség cigányok lakta negyedeiben található.

Több óvodát és elemi iskolát is be kellett zárniuk, mivel minden erőfeszítés és fertőtlenítés ellenére is továbbterjedt a vírus. A fertőzésnek leginkább a kisiskolások és óvodások vannak kitéve. A Petőfi Sándor Elméleti Líceumban van a legkevesebb érintett.

Január közepén rendkívüli tanácsülést hívtak össze az ügyben, ugyanakkor a Bihar Megyei Közegészségügyi Hatóság is ismételten kijött a helyszínre, hogy közös stratégiát dolgozzanak ki, a járvány terjedését megfékezendő.

A Bihar Megyei Közegészségügyi Hatóság szerint október közepe óta 12 gócpont alakult ki a megyében, mely gócpontokat szinte semmilyen intézkedéssel nem lehet felszámolni, pedig Székelyhíd környékén több száz hektár területet, iskolákat, közhivatalokat, egyéb intézményeket fertőtlenítettek, nem is egy alkalommal.

A székelyhídi városháza

A székelyhídi városháza

Béres Csaba polgármester hétfőn számolt be ismét, hogy az elmúlt időszakban a városhoz tartozó Dankó Pista cigányok lakta negyedben tíz tonna szemetet gyűjtöttek be, a hivatal ingyen tisztálkodási szereket osztogat, és a megelőzés céljából felvilágosítást tartanak a cigány lakosságnak a betegség terjedési módjáról.

Jelenleg a Dankó Pista negyedbeli óvodában és a városházával szemközti iskolaépületben szünetel a tanítás.

Az önkormányzat a megyei hivatalok mellett az egészségügyi minisztérium illetékeseinél is jelezte a kialakult helyzetet.

Hétfőn ismét kiszállt a helyszínre a közegészségügyi hatóság (DSP), hogy ellenőrizze az állapotokat.

Nemcsak Székelyhídon és környékén, de a megye több településein az ivóvizet is vizsgálják, mint lehetséges közeget, amin keresztül terjedhet a járvány, amire egyébként már utaltunk is, mint lehetőségre, mióta a kór felütötte a fejét a megyében.

Sütő Éva