Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Terítéken a tanügyi bajok

Fogadóóra és pedagógusfórum volt Diószegen

Fogadóórát tartott Biró Rozália szenátor a bihardiószegi parlamenti irodában. A felmerülő problémák jelentős része az ingatlanok visszaigénylésével foglalkozó törvény által biztosított lehetőségekre vonatkozott. Adók és illetékek kifizetésével, késedelmi kamatok fizetésének szükségességével foglalkozó kérdések merültek még fel a fogadóórán. A továbbiakban annak a fontosságát hangsúlyozták az érdeklődők, hogy pályázati kiírásokra, vissza nem térítendő hitelek igénylésére vonatkozó naprakész információk elérhetőségét kell biztosítani abból a célból, hogy minél több igénylő felhasználhassa ezeket.

GEDSC DIGITAL CAMERA

A fogadóórát követően Bihardiószeg és a környező települések pedagógusaival találkozott a szenátor. A megbeszélésen részt vett Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes is. Megvitattak olyan, a közösség számára gondot jelentő mindennapi problémákat, amelyeknek orvoslására igen nagy szükség van. Ilyen a bihardiószegi iskola épületének felújítása, amennyiben az újjáépítés nem lehetséges, valamint a román nyelv oktatása az új tanterv szerint, hiszen a 2013-as tanévtől kezdődően az első osztályosok már nem anyanyelvként és nem az eddigi tankönyvekből, hanem idegen nyelvként tanulják a románt. Több pedagógus is hangsúlyozta az új tanügyi törvény hiányosságait, aláhúzva módosításainak szükségességét. Elemzésre kerültek a párbeszéd során a romaintegrációs folyamat nehézségei is, melyek az óvodai tevékenységben nem részesülő gyerekek felkészületlenségéből, a szociális nehézségekkel küszködő családok sajátosságaiból adódnak. Szükséges lenne megteremteni azt a lehetőséget és anyagi keretet, amellyel hangsúlyozottabban, esetleg több óraszámban lehetne foglalkozni a tanulmányiakban lemaradt gyerekekkel.

A főtanfelügyelő-helyettes ismertette azokat az elképzeléseket, amelyek a 2013/2014-es tanévtől kezdődően várhatók az oktatási folyamatban, és a jelenlévő pedagógusok tapasztalatai alapján összegezték azokat a véleményeket és tapasztalatokat, amelyek az iskola-előkészítő osztályok fontosságát és szükségességét bizonyítják. A sérült, fogyatékos gyermekek anyanyelven történő oktatásának szükségességét hangsúlyoztak még a jelenlévő pedagógusok – olvasható a Reggeli Újságnak eljuttatott beszámolóban.