Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Terítéken a családon belüli erőszak

Az elmúlt héten kétnapos „Állítsd meg most a családon belüli erőszakot! Kérj segítséget!” elnevezésű kampányt szervezett a Bihar Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság, a megyei rendőrség, a Smiles Egyesület és a Lámpás Alapítvány szervezett több váradi iskola diákjainak a közreműködésével, melyet a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napján indítottak.

csaladon beluli eroszak (3)

Az első nap eseményeiről már beszámoltunk, mely figyelemfelkeltő, utcai akcióval indult Nagyvárad több közterületén. Ekkor a Körös áruház előtt, a Fő utcán, a Nagyvárad Pláza előtti téren a szervezők, valamint az önkéntesek – az ELSA (Jogi Tanulmányok Hallgatóinak Egyesülete), a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, a Nagyváradi Művészeti Líceum diákjainak – a rendőrség képviselőinek együttműködésével román és magyar nyelvű szórólapokat osztottak szét elsősorban nőknek, fiataloknak és időseknek. A helyszínen a művészeti líceum tizenegyedikesei általuk készített plakátokkal, sőt feldagadt, lila foltokkal és véres orral kimaszkírozva hirdették, bátorították az embereket, hogy ne legyenek közömbösek a családon belüli erőszakkal szemben akkor sem, ha az nem személyesen őket érinti. „Fontos az aktív fellépés a családon belüli erőszak ellen” – fogalmazott az egyik jelenlévő rendőrtiszt.

A szórólapokról meg lehet tudni, mi a teendő, kire számíthat, kihez fordulhat segítségért az agressziónak kitett személy. Ilyenkor okvetlenül tárcsázni kell a 112-es segélyhívót, a hallássérültek és beszédproblémások pedig a 113-as segélyhívó számra küldhetnek sms-t. Testi sérülés esetén törvényszéki orvosszakértői látleletre van szükség, és írásban rendőrségi feljelentést kell tenni. Amennyiben pedig valakinek a testi, lelki épségét, szabadságát fenyegeti veszély, kérje a bíróságot, hogy adjon ki számára egy védelmi határozatot. A szórólapokról az is kiderül, hogy nemcsak fizikai erőszak létezik, hanem a lelki terrortól a szexuális, gazdasági, spirituális erőszakig ennek igen széles a skálája.

Az ezt érintő részletekről az eseményzárón kerekasztal-megbeszélést is tartottak a szakemberek – a gyermekvédelmiek, szociális munkások, pszichológusok és a rendőrség képviselői. Az interaktív megbeszélés célja a tapasztalatcsere volt, mely eseménynek a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ adott otthont. A párbeszédből kiderült, hogy a bántalmazott személyek –általában nők és édesanyák – hiába fogadják el a segítséget, a jelenleg titkos menhelyen hiába kapnak szállást, ellátást, akár pszichológusi segítséget –, gyakori probléma, hogy pár hónap múlva visszatérnek bántalmazójukhoz. Az is elhangzott, hogy a segélykérőknek mindössze a 15 százaléka nem tér vissza élete régi kerékvágásába, és csupán ők képesek új életet kezdeni. Olyan esetekről is szó volt, amikor a férje vagy élettársa által bántalmazott nő, anya félelmében képes volt elhagyni gyermekeit is.

Tanácsként elhangzott, hogy kitől kérhetnek az érintettek segítséget. Mivel a falvakban gyakoribb a családon belüli erőszak, ilyenkor érdemes a helyi paphoz fordulni tanácsért vagy a Smiles Egyesülethez (Tel.: 0259/318-052; 0734/225-552). De segítséget nyújthat egy barát vagy egy jó szomszéd is. Gyerekek esetében pedig a pedagógusok és természetesen a gyermekvédelmiek. Az is elhangzott, hogy törvényrendelet szerint a pedagógusnak kötelezően jelenteniük kell a hatóságnak mindazon eseteket, amikor azt tapasztalják, hogy a tanítványukatt bántalmazták. „Sajnos sok pedagógus nem akar beleszólni a családi konfliktusokba, mondván, hogy ez nem az ő dolguk, úgyis alig heti pár órájuk van az érintett diákkal, diákokkal. A hozzáállásukat meg kellene változtatni” – hangsúlyozta a megbeszélésen az egyik szociális gondozó.

Sükösd T. Krisztina