Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Terápiás koncert volt a Szent Márton Otthonban

A Bihar Megyei Nőszövetség és a Duo Varadiensis közös szervezésében terápiás célú klasszikus zenei koncertet tartottak június 26-án a Caritas Catolica által működtetett Szent Márton Idősotthon lakóinak. A két meghívott művész, Lucian Maliţa (hegedű) és Thurzó Sándor József (brácsa) gazdag zenei programmal gyönyörködtette a bentlakó szépkorúakat. Előadásukban többek közt Curtis, Roberto Farias, Ewerton, Santos Silva, C. Porumbescu, Maria von Paradis és Schubert művei csendültek fel.

terapias koncert volt 1

Az otthonban lakó idősek reakcióiból, visszajelzéseiből nyilvánvalóvá vált, hogy a koncert elérte célját mind lelki, mind zeneterápiás szempontból. „Az ilyen alkalmak több szempontból is nagyon jótékony hatásúak az idősek számára. Egyrészt a zene kizökkenti őket a mindennapokból, másrészt a lakóink többsége már sajnos olyan fizikai állapotban van, ami lehetetlenné teszi számukra, hogy koncertekre, előadásokra járjanak. Ezért különösen örülnek annak, ha házhoz jön az előadás, és alkalmuk nyílik élő és minőségi klasszikus zenét hallgatni. Ugyanakkor lélekemelő dolog volt azt látni, hogy az ismerős dallamokat, mint például Schubert Ave Mariáját, olyan súlyos demenciában szenvedő lakóink is dúdolni kezdték, akik egyébként a saját nevükre sem emlékeznek” – nyilatkozta Haier-Sikolya Emma, a Szent Márton Otthon koordinátora.

Az otthon dolgozói és a bentlakók közössége háláját fejezte ki a szervezők és a fellépő művészeknek. A Szent Márton Otthon lakóit Ciupa Valeria asszisztens révén, partnerségben a Bihar Megyei Nőszövetséggel, illetve több iskolával és óvodával, az elmúlt években rendszeres programokkal, interaktív foglalkozásokkal és előadásokkal örvendeztették meg.

Sz. G. T.