Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tenni kell az esélyegyenlőségért

Május 8-án tartották Romániában a nők és férfiak esélyegyenlőségének napját, ennek alkalmából a bukaresti Filia Központ konferenciát szervezett a román parlamentben Esélyegyenlőséget mindenkinek egy valós demokráciára címmel, számolt be szerdán Biró Rozália RMDSZ-es parlament képviselő, aki a konferenciának a nők gazdasági helyzetével foglalkozó szekcióját vezette.

tenni kell

Az adatok ijesztőek, Romániában mind 30 másodpercben megütnek egy nőt, és több mint kétszázan halnak bele a családon belüli erőszakba. Az ilyen esetnek mindössze 20 százaléka kerül bíróság elé, valamilyen ítélet pedig csak 2 százalékban születik, mondta a képviselő, aki ismertette a konferencia főbb következtetéseit is. Többek között sürgősen változtatni kéne a jogszabályon, mely a távolságtartási végzés kibocsátásának határidejét 72 órában szablya meg, több bölcsődei és óvodai helyre is szükség lenne, és újra kellene fogalmazni a nőknek tervezett menedzserprogramot, mely jelenlegi formájában alkalmazhatatlan, hangzott el.

A helyzet az Európai Unió szintjén sem túl kedvezőek, az idén áprilisban megjelent, 2015-re vonatkozó adatok szerint az unióban a férfiak 76 százaléka, a nők 64 százalékos áll alkalmazásban, a bérkülönbség 16.1 százalékos, a nyugdíjkülönbség azonban 40,2 százalék, ami a nők komoly gazdasági függőségét jelzi.

Biró Rozália beszámolt az április 26–28. között Máltán lezajlott találkozóról, melynek témája az EU kül-, biztonság- és védelmi politikája volt. Szó esett többek között arról, hogy nagyobb flexibilitásra lenne szükség a szomszédságpolitika területen, melynek sajátosságai régiónként változnak, és a Fekete-tenger stratégiájáról, melyet a törökországi vagy Krím-félszigeti történések is befolyásolnak.

Fried Noémi Lujza