Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tenni kell a családon belüli erőszak ellen

Nagyváradra érkezett tegnap a Necuvinte Egyesület Törött szárnyak elnevezésű, családon belüli erőszak elleni kampányának karavánja. A váradi városházán megtartott kerekasztal-beszélgetésen az egyesület dokumentumfilmjének levetítése után szó esett a megelőzésről és a törvényi hiányosságokról egyaránt.

tenni kell

A civil szervezetek, közintézmények reprezentánsait és a megjelent parlamenti képviselőket Simona Voicescu, a Necuvinte Egyesület elnöke köszöntötte, majd Florin Birta nagyváradi alpolgármester biztosította támogatásáról az egyesület és a hasonló kezdeményezések képviselőit. Flaviu Iova, a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság tisztje elmondta, hogy a Bihar megyei rendőrség egyik idei kiemelt témája a családon belüli erőszak megelőzése és az arról szóló tájékoztatás, kampányaik sorába illeszkedik az egyesület Törött szárnyak nevű kampánya is.

Az egyesület félórás dokumentumfilmjét is levetítették, ezt az egyesület www.necuvinte.ro oldalán bárki megtekintheti. A dokumentumfilmen négy nő, közöttük egy idős magyar asszony szólal meg (ő végig magyarul beszél, a román szöveget feliratozták), akik a Târgşor-i női fegyházban töltik büntetésüket. Mind a négyüket gyilkosságért ítélték el: megölték az őket hosszú éveken vagy akár évtizedeken át bántalmazó férfit. Döbbenetes történeteket hallunk néhány percben, részegen asszonyt verő férjről, vérfertőző, erőszaktevő apáról, arról, hogy esetenként nemcsak saját, de gyermekük életét is féltették azok a nők, akik bár tettük után feladták magukat a rendőrségen, tehát tudták, hogy helytelenül cselekedtek, a bántalmazás évei alatt mégsem kértek segítséget, például a rendőrségtől, mintha nem mérték volna fel, hogy az sem helyes, amit velük tesznek.

Segítséget ma is kevesen kérnek, az egyesülethez forduló nők is vonakodnak feljelentést tenni, mondván, hogy „nem akarnak ártani” a bántalmazó férjnek, élettársnak, mondta Simona Voicescu, majd hozzátette: filmjükkel, kampányukkal, szórólapjaikkal stb. azt próbálják tudatosítani: nem kell elviselni a megalázó helyzetet, a verést, a nemi vagy lelki erőszakot, akár a rendőrségtől is segítséget lehet kérni.

A hozzászólások nyomán kiderült: van még mit javítani a törvényhozásban is, hiszen sok esetben a rendőrök mozgástere is meglehetősen behatárolt. Bár Ioan Cupşa és Florica Cherecheş liberális képviselők finoman tiltakoztak azon megállapítás ellen, hogy a romániai családoknál sok esetben hagyományosnak számít az erőszak, Biró Rozália RMDSZ-es képviselő elmondta: az országban minden 30-ik másodpercben megütnek egy nőt, évente kétszáz halálos áldozata van a családon belüli erőszaknak és a probléma valódi mélységét csak sejthetjük, mert feljelentetést is kevesen tesznek. Az ország hét megyéjében, például Szilágy vagy Szatmár megyében védett ház sincs, ahol az áldozatoknak menedéket nyújtanának, ezért az áldozatokat segítő civil szervezeteknek több támogatást kellene kapniuk.

Bár már 72 órán belül kiadják a távolságtartási végzést, vannak még kezdeményezések, melyek lehetővé tennék, hogy a családon belüli erőszak esetén az eljáró rendőr is kibocsáthasson ideiglenes időtartamú, de azonnal hatályba lévő végzést, mondta Mariana Secară, aki a váradi bíróság egyik családjogi ügyekkel foglalkozó bírói tanácsának vezetője. Mioriţa Săteanu, a Bihar megyei Nőszövetség volt elnöke az időseket érő erőszakról is szólt, míg a Lámpás Alapítványt képviselő Vura Otilia a civil szervezetek és a rendőrség együttműködéséről is beszélt.

Fried Noémi Lujza