Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tengerentúliak zenei sikere

Sokan voltak kíváncsiak a filharmónia csütörtök esti, idei harmadik bérletes szimfonikus hangversenyére, amelynek dirigense Romeo Rîmbu, az intézmény állandó karmestere volt, meghívott szólistaként pedig ismét egy fiatal tehetséget hallhattunk, egy Nagyváradról elszármazott zongorista hölgyet, Teodora Tonea Owent.

Muszorgszkij robbanó erejű rövid zenekari fantáziájával, a boszorkányszombat vízióját keltő Éj a kopár hegyen c. művével indult a koncert, majd a boroszlói Moritz Moszkovszkij lengyel-zsidó származású zeneszerző E-dúr zongoraversenye következett, melyet Teodora korábban sokat hangsúlyozottan is a holokauszt áldozatainak emlékére ajánlott.

Tengerentuliak

A 25 esztendős Teodora nagyváradi zongoratanulmányait követően a skóciai Glasgowban járt zeneművészeti főiskolára, jelenleg pedig az Ohiói Egyetemen tanul. Energikus és pontos kezű előadó, stílusa még érezhetően formálódóban van, mindenben igyekezett igazodni ehhez a bőbeszédű és széles ívű négytételes robusztus zongoraversenyhez, ami egyáltalán nem könnyű feladat egy fiatal zongoristának, de a merész választás ellenére is precízen helytállt. Természetes jelenség, hogy a harmadik tétel után már sokan a versenymű vélt végét tapsolták. Teodora ráadásként egy saját improvizációval köszönte meg a közönség elismerését.

Tulajdonképpen a teljes koncert stabilnak mondható volt, beleértve a második részben elhangzó népszerű Dvořák-művet is, a IX., ún. „Új világ” szimfóniát, aminek „újvilági” népszerűségét az is mutatja, hogy felvételét még Neil Armstrong is magával vitte a Holdra szálláskor. A korábbi napokban maga Rîmbu karmester mesélte, hogy 1988-ban ezzel a művel debütált dirigensként.

Különös párhuzam, hogy Dvořák az USA-ból hazatérve aratott sikert e szimfóniájával, és ezen a koncerten Teodora szintén a tengerentúli államokból visszatérve járt sikerrel, természetesen mindketten megérdemelten.

Tóth Gábor