Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Temesvár lesz Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben

Temesvárnak ítélte oda az Európa Kulturális Fővárosa címet a pályázatokat elbíráló zsűri péntek délután Bukarestben.

Temesvar 1

Bánság fővárosának pályázata több mint 1000 eseményt, a város infrastruktúrájának javítását, átfogó kulturális stratégiát ígér, amelynek hatása 2021 után is érezhető lesz. A pályázat abból indul ki, hogy 1885-ben Temesvár volt az első város Európában, ahol bevezették az utcai közvilágítást. 104 évvel később pedig itt gyúltak ki az 1989-es forradalom szikrái. Kulturális programtervezetüket úgy képzelték el, mint képzeletbeli utazást a magány és közösség, sötétség és fény között.

A programtervezet szerint Temesváron 2017-től kezdődően konferenciák, rezidenciaprogramok, „innovációs laboratóriumok” lesznek majd. 2021-re megrendeznék az 1989 előtti és utáni kelet-európai művészeti mozgalmak retrospektív kiállítását, létrehoznák többek között a Szubverzív Zene Galériáját és a Forradalom Interaktív Múzeumát, amelyek felnőtteknek és gyerekeknek is emészthető módon mutatnák be az eseményeket. A nyertes pályázat itt olvasható.

Mint ismert, Temesvár mellett Bukarest, Nagybánya és Kolozsvár került a döntőbe. Bukarest pályázatának központi témája társadalmi felelősségvállalás volt, Kolozsvár a városban élő különböző kultúrák közötti átjárás megteremtését tűzte ki célul, Nagybánya pedig a vendéglátás kultúrájára és a hagyományokra épülő pályázatot nyújtott be.

Temesvar 2

1985-ben Athén volt az első kulturális főváros. 2016-ban a spanyolországi Donostia-San Sebastián és a lengyelországi Wroclaw viseli a címet. 2021-ben összesen három kulturális fővárosa lesz Európának. Az egyik, már negyedik alkalommal, Görögországban lesz, a romániai versennyel egyidőben ott Eleusis, Kalamata és Rodos vetélkedik a címért. 2021-ben először egy EU-tagságra pályázó országban is neveznek ki kulturális fővárost, a montenegrói Herceg Novi és a szerbiai Újvidék került a döntőbe. 2007-ben, első romániai városként, Szeben viselhette a címet.