Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Téli vitaminábécé

Itt a tél, jönnek a szürke napok, a napsütés néha már csak emlék. Testünk ilyenkor fáradttá, törékennyé válik, szervezetünk sokat veszít a vitalitásból. Ne hagyjuk magunkat, készüljünk fel kellőképp a hideg évszakra!

teli 1

 •  A-vitamin: sokat segít a szemünk, a fogaink és a bőrünk egészségének megőrzésében. Szintén nagyon hasznos hatással bír a gyerekek növekedésére és fejlődésére. Leginkább a sárgarépában találhatjuk meg, de ott van minden egyéb olyan élelmiszerben, melynek narancssárga színe élénken árulkodik a benne rejlő karotinpigment-tartalomról.
 • B-vitamin: szerepe nélkülözhetetlen az elveszett energia újratermelésében, immunrendszerünk erősítésében, továbbá abban is segít, hogy a vas könnyebben felszívódhasson a szervezetünkbe. A feldolgozatlan élelmiszerekben vannak jelen a különböző változatai (B1, B6, stb.) leginkább, úgymint a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a burgonyában, a babokban, a banánban vagy az élesztőben. De megtalálhatók a pulykahúsban és a tonhalban is.
 • C-vitamin: ez a klasszikus vitamin kulcsfontosságú segítségünkre van szervezetünk kollagéntermelésében, és ezáltal a ráncok kialakulásának megakadályozásában, erősíti az immunrendszert, elősegíti a táplálékkal bevitt vas felszívódását. C-vitaminnal tele a narancs, de a kiviben, grépfrútban, az eperben vagy a kelbimbóban is megtalálható.
 • D-vitamin: az erős és ellenálló csontrendszer megőrzésében segít, termelődését a napfény fokozza, ezért a téli hónapokban nem árt pótolni. Megtalálható a halakban, a tojásban és a gombákban.
 • E-vitamin: alapvető fontosságú a jó vérkeringéshez, és megóv az úgynevezett szabad gyököktől, azoktól a szervezetünk által kis mennyiségben előállított instabil molekuláktól, melyek felelősek lehetnek a rákos megbetegedések, a szívbajok vagy az Alzheimer-kór kialakulásáért. Az E-vitaminban gazdag ételek a mandula, de megtaláljuk növényi olajokban, a dióban vagy a paradicsomban is.
 • K-vitamin: kevésbé ismert, de megkerülhetetlen szerepe van a véralvadási folyamat helyes működésében. Leginkább a leveles zöldségekben fordul elő, de megtalálható a kelkáposztában, a kelbimbóban, a brokkoliban és a spenótban is.
 • B9-vitamin: ez az anyag a sejtek megújulásában nyújt hasznos segítséget, és segít megelőzni a terhesség alatti születési rendellenességek esetleges kialakulását. B9-vitaminban páratlanul gazdag a spárga, a brokkoli, a citrusfélék, a bab, a dió, az olajos magvak, a cukorrépa és a kukorica.
 • Kalcium: a csontjaink és fogaink épen tartásában játszik fontos szerepet. Megtaláljuk a tejtermékekben, a joghurtban, a sajtban vagy például a tofuban is.
 • Vas: szerepe nélkülözhetetlen a vörös vértestek újratermelésében, ezáltal a szervezet oxigénszállításában. Meglepően gazdag vasban a kagyló, valamint az osztriga és a máj. Vegetáriánusok hasznos vasforrása lehet a szója, a gabonafélék, a spenót, a bab vagy a lencse.
 • Króm: ez a nyomelem igen hasznos segítség a vér glükózszintjének helyes szabályozásában. Megtalálható a tenger gyümölcseiben, a teljes kiőrlésű gabonákban, a húsfélékben, a sörélesztőben, a burgonyában és a szárított gyümölcsökben.
 • Cink: fontos szerepet játszik a növekedésben, és a termékenységet is elősegíti. Hasznos lehet a pattanások eltüntetésében. Megtaláljuk a tenger gyümölcseiben, a babban, spenótban, a kesudióban és az étcsokoládéban.

Győri György

 • teli (tartalek)