Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Téli tárlattal nyitották az új évet

Évi első kiállítását nyitotta meg szerdán a nagyváradi Tibor Ernő Galéria (Kanonok sor 11. szám) művészközössége. Téli tárlat címmel a TEG-tagok – Popon Krisztina, Rob Ibolya, Bányai Szabados Katalin, Trifán László, Márton Katalin, Csathó Töhötöm, Gavrucza Tibor, Mierluţiu Emília, Egei György, Takács Irénke, Barbici Éva, Mónus Teréz és Staharóczky Júlia – munkáiból állítottak össze egy válogatást. A január 21-éig megtekinthető munkák festményein, kollázsain és grafikáin nem csupán téli tájak megjelenítéseit és ezek egyedi kompozícióit csodálhatták meg a megnyitóra ellátogatók, hanem a tavasz és a nyár meleg színekben pompázó közeli vidékeit is, Nagyvárad jellegzetesebb utcáit és épületeit, valamint a 20. század első éveiben hozzájuk kötődő költőnk, Ady arcképét is.

Gavrucza Tibor lelkipásztor és Németh Katalin tanárnő

Gavrucza Tibor lelkipásztor és Németh Katalin tanárnő

A tárlatot Gavrucza Tibor volt lelkipásztor, a galéria vezetője nyitotta meg, köszöntve az új év alkalmából a jelen lévő tagokat és vendégeket. Üdvözlő beszédében nem csupán a tagok, hanem mindenki nevében szólt, amikor érdemek és elvárások nélküli jelenlétről beszélt, az együttlét öröméről, amelynek ajándékát Isten kegyelméből az újesztendőben is megkapták. Kiemelte a megnyitó és vízkereszt ünnepének párhuzamát, amikor a napkeleti bölcseket által karácsonykor megpillantott csillagot követjük, és Krisztus megkeresztelkedésének pillanatait elevenítjük fel, akinek meghalljuk a hangját. „Krisztus arra int minket, hogy nem szabad elbízni magunkat, hiszen gyerekes hibáinkat újra és újra elkövetjük, és nem figyelünk oda a ma fontosságára. Nem élünk a mában, pedig a tegnap már elmúlt, a holnap még nincs itt ,és végtelenül hálásnak kell lennünk azokért a lehetőségekért, amelyek az újabb évekkel adódnak számunkra” – hangzott el a lelkipásztor áhítatában.

A TEG –tagok egy csoportképen

A TEG –tagok egy csoportképen

A nyitóbeszédet követően Németh Katalin és Széll Kató festőművész mondtak az este hangulatához illő verseket. A tárlat hivatalos megnyitása előtt az egybegyűltek közösen elénekelték a Szózatot és a Himnuszt.

(szamos)