Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Téli tárlat nyílt a várban

Ünnep költözött szerdán délután a nagyváradi vár történelmi részlegének falai közé, ugyanis ekkor nyitották meg a váradi Euro Foto Art Egyesület Téli népszokások című fotótárlatát.

A kiállított, téli ünnepekhez kötődő színes felvételek – összesen hetven – kizárólag a román népi hagyományokat elevenítették fel, de a megnyitón Tóth István egyesületi elnök hangsúlyozta, hogy jövőre a hazai kisebbségek – magyarok, németek, szlovákok stb. – népszokásairól is kaphatnak majd ízelítőt a látogatók egy hasonló téli tárlat keretében, ugyanis ebből a tematikus kiállításból hagyományt szeretnének teremteni. A tárlaton három fotóművész – Boholţ Gabriel (Bukarest), Petrila Gheorghe (Nagyvárad), Săteanu Felician (Nagybánya) és Tudorel Ilie (Nagybánya) képanyaga tekinthető meg, ám a szerzők nem voltak jelen az eseményen.

Volt, aki népviseletet is öltött erre az alkalomra

Volt, aki népviseletet is öltött erre az alkalomra

Cristian Negru könyvtáros a vár képviseletében, házigazdaként köszöntötte a jelenlévőket megköszönve, hogy a szervezők a felvonultatott felvételekkel behozták a téli ünnepeket a vár ódon falai közé.

Ramona Novicov műkritikus méltatta a profi módon megörökített ünnepi eseményeket, a képek sugározta ünnepi hangulatot, jókedvet. Hangsúlyozta, hogy bár egyre kevesebben ápolják őseik hagyományait, azért még mindig akadnak olyanok, akik ezt továbbviszik, és megőrzik az eljövendő generációnak. „Szükségünk van hasonló pillanatunkra, mint ez a mai” – fogalmazott Novicov rámutatva, hogy jó érzés néha kiszakadni a szürke hétköznapok taposómalmából, és például e képek révén – de akár a való életben is – kicsit belekóstolni őseink hagyományaiba, jelen esetben a karácsonyi, farsangi és egyéb téli ünnepekébe.

Az alkalomhoz illő zenei momentumokat a Chelu család – Alexandrina, Iuliana és Florian Chelu – biztosították: csengettyűszóval, gitárkísérettel kolindákat énekeltek.

A tárlat december végéig tekinthető meg.

(sükösd)