Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Téli segítség az ég vándorainak

Nemcsak az emberek és házi kedvenceik fáznak a mostanság mért kemény mínuszokban, hanem a természetben élő állatok is, köztük az itthon telelő madarak, amelyek az évnek ebben az időszakában nagyon nehezen találnak élelmet, és ezért nagy szükségük van az emberi segítségre, főleg a nagyvárosok környékén.

teli 1

Veszélyeztetett fajok

Különösen a rovarevő madaraknak van nehéz dolguk, a hideg téli hónapokban ugyanis szinte teljesen eltűnnek a bogarak, s január környékén már a fákon maradt fagyott bogyók maradékai is kifogyófélben vannak. Ezért ez a legidőszerűbb alkalom arra, hogy az emberek madáretetőkbe kihelyezett élelemmel nyújtsanak segítséget számukra – figyelmeztet a Román Ornitológiai Intézet.

A legveszélyeztetettebb fajták közé tartoznak télen az olyan itthon telelő rovarevő madarak, mint a cinege, a csuszka, a vörösbegy, a feketerigó, vagy a fakopáncs. Ők rovarok hiányában a téli időszakban arra kényszerülnek, hogy változtassanak étrendjükön, és növényi eredetű élelmet is elfogadnak. De nem csak számukra, hanem a gabonán és magvakon élő madarak számára is nagy segítséget jelent a kihelyezett madáreledel.

teli 2

Mit adjunk a madaraknak?

A szakemberek szerint a cinegefélék és egyéb rovarevő madarak számára, a legmegfelelőbb téli eledel a napraforgó-mag, mivel a benne található olajnak köszönhetően magas a tápértéke. A madarak csőrükbe veszik, megtörik a héját és kieszik a mag belsejét. Ugyancsak megfelelő, de jóval drágább alternatíva a lenmag, a tökmag, és ajánlott még a köles is – bár ennek valamivel alacsonyabb a tápértéke, mint a fent említett magvaknak.

Ezen magvak hiányában (vagy kiegészítésként) adható még a madaraknak kukoricadara, főtt rizs, zab, illetve főtt krumpli, répa vagy egyéb főtt zöldségek (ezt legszívesebben a feketerigók fogyasztják), almadarabok (akár ütött vagy félig romlott alma is), dióbél, mogyorófélék, szárított őszi gyümölcsök.

A hidegre való tekintettel tanácsos itatókban vizet is tenni a madaraknak, és azt a fagy miatt gyakran üríteni és cserélni frissre. Fontos, hogy az élelem már kora reggel a madarak rendelkezésére álljon, mert az éhségtől űzött szárnyasok napkeltekor indulnak élelemkereső útjukra.

teli 3

Mivel ne etessünk?

A szakértők eltanácsolják az állatkedvelő embereket attól, hogy énekesmadarakat kenyérmorzsával etessenek, ez ugyanis erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, vagy akár a madarak halálát is okozhatja, figyelembe véve, hogy az ilyesfajta eledel akár napokig vagy hetekig is állhat az etetőben, ahol romlásnak indul. Ha viszont meg tudunk győződni arról, hogy a madarak a kenyérmorzsát frissen, azonnal elfogyasztják (pld. a köztereken összegyűlő verebeknek dobálva), bátran adható és ilyen formában nem lesz ártalmas a számukra.

teli 4

Hova helyezzük a madáretetőket?

Bár az emberek legszívesebben olyan helyre tesznek ki madáretetőket, ahol könnyen megfigyelhetik – akár a saját erkélyükre vagy ablakpárkányukra –, van néhány szempont, amit nem árt figyelembe venni, az etetők elhelyezésénél. Először is fontos, hogy madarak számára is jól látható, nyílt helyen legyen. Nem árt az sem, ha egy fa közelében van, amelynek az ágain a madarak gyülekezhetnek, kérgén pedig megtörhetik a magvakat. Figyelembe kell venni ugyanakkor biztonsági szempontokat is. A hidegtől és éhségtől elcsigázott madarak ugyanis könnyű prédát jelentenek a macskák számára. Ezért a legmegfelelőbbek a dróton felfüggesztett, vagy nagyon vékony tartóoszlopon elhelyezett etetők, melyek még a jól mászó macskák számára is nehezen hozzáférhetők.

A felfüggesztett etetőket ugyanakkor kevésbé kedvelik a szajkók (mátyásmadár) és a varjak, amelyek kevésbé ügyes függeszkedők, mint kisebb testű társaik, és amelyek pillanatok alatt kiüríthetik az etetőket, míg a kisebb fajták éhen maradnak.

A legmegfelelőbb, ha ez ember egy nagy etető helyett inkább 2-3 kisebbet helyez ki. Így a madarak megválaszthatják a nekik tetszőt, különösen, ha mindegyikben más- és másféle eledel van kihelyezve. Fontos ugyanakkor energiát fordítani az etetők periodikus kitakarítására. A madarak ugyanis, mint minden állat, számos betegségnek vannak kitéve, ráadásul egy nem higiénikus etetőben az élelmük is fertőződhet. Ezért ajánlott időszakosan és alaposan megtisztítani a madáretetők külsejét és belsejét, a munka közben pedig az ember számára is hasznos gumikesztyűt viselni.

 

Fontos a folytonosság

A szakemberek ugyanakkor arra emlékeztetnek, hogy a madáretetésben – főként télen – létfontosságú a folytonosság. A madarak ugyanis hamar hozzászoknak az etetőhelyek táplálék-kínálatához, és évről évre akár messziről is visszatérnek oda, mivel számítanak az élelemre. Ha pedig az ember váratlanul abbahagyja az eledel pótlását azzal nagyon nehéz helyzetbe hozhatja az ég vándorait.

Az élelem után kutató kisebb madarak testtömege néha a tíz grammot sem éri el. Az ő tartalékaikból gyakran csak arra futja, hogy egyetlen fagyos éjszakát átvészeljenek. Ha azonban másnak 5-6 órán belül nem találnak megfelelő mennyiségű táplálékot (például azért mert számítottak az etetőben levő táplálékra, de mi nem pótoltuk), akár már a rákövetkező éjjelen elpusztulhatnak.

A fenti szempontokat figyelembe véve is elmondhatjuk, hogy a téli madáretetés viszonylag kevés ráfordítást igényel az emberek részéről, viszont annál nagyobb elégtétellel jár, ugyanis életmentő lehet azon apró teremtmények számára, amelyek puszta létükkel oly sok szépséget teremtenek maguk körül, s amelyek oly sokféleképp ihletik az emberi kultúrát.

Sz. G. T.