Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Téli gondok a megyében

Szerda délután leesett az első komolyabb hómennyiség Bihar megye területén. Persze nincs ebben semmi rendkívüli, hiszen télen normális dolog, hogy hideg van, havazik, tájainkon azonban az elmúlt esztendőkben valahogy mindig úgy alakult, hogy a tél, a havazás „meglepetésszerűen és váratlanul” érte azokat az illetékeseket, akiknek például a biztonságos téli útviszonyokról, hóeltakarításról, fűtésről kell gondoskodniuk Biharban.

A RER munkásai tegnap óta tisztítják a megyeszékhely utcáit, köztereit a hótól

A RER munkásai tegnap óta tisztítják a megyeszékhely utcáit, köztereit a hótól

Talán okulva az elmúlt esztendők fennakadásaiból, Nagyváradon már szerda délután 12 szóróautó vágott neki az utcáknak, hogy behintsék az utakat sóval kevert homokkal. A meteorológiai előrejelzés ugyanis idejében figyelmeztetett a havazásra, tudtuk meg Ionel Bantól, a RER Ökológiai Szolgáltató Rt. igazgatójától. Szerdán és csütörtökön 19 tonna sós homokot szórtak szét Várad területén és a környező utakon. A Szent László (Unirii) teret és a korzót már szerda este, a havazás kezdetén elkezdték takarítani. Az utak sózását folytatják, ugyanis az „időjósok” a következő napokra is újabb havazást és erős lehűlést vetítenek előre, ami a hó megmaradását jelenti. Persze a megyeszékhelyen bőven akadnak utcák, ahol nincs eltakarítva a hó, a havas, jeges latyak. Éppen ezért a 2016/720 helyi tanács által hozott rendelet alapján a váradi önkormányzat vezetői figyelmeztetik a lakosságot, hogy mindenki köteles a saját portája, illetve a háza előtti járdán eltakarítani a havat. A lakónegyedekben pedig a tulajdonostársulásoknak kell megoldaniuk a hóeltakarítást. A nagyváradi közösségi rendőrség tegnaptól folyamatosan ellenőrzi, hol nincs megfelelően eltakarítva a hó és a jég, és az érvényben levő szabályok szerint ott, ahol ezt a lakók elmulasztják, pénzbírságot szabnak ki. Ez a büntetés 1000 és 2500 lej között mozog.

Ennek ellenére például a város legsűrűbben lakott negyedében, a Rogériuszon a legtöbb tömbház előtt nem is kezdtek neki a hóeltakarításnak, és sok olyan utca van a panelnegyedben, ahova eddig nem jutott el a szóróautó, s nem sózták fel sem az úttestet, sem a járdákat.

A megyei tanács sajtóosztálya által tegnap kiadott jelentésben az áll, hogy jelenleg Bihar megyében minden út járható, az eddigi havazások nem okoztak gondot a közlekedésben. Tegnap délelőtt a hókotrók a Biharfüredre és a Pádisra vezető országutakat takarították.

A közösségi rendőrség több hajléktalant szállított be a menhelyre az elmúlt napokban

A közösségi rendőrség több hajléktalant szállított be a menhelyre az elmúlt napokban

A meteorológiai előrejelzések szerint mára és a hétvégére is erős lehűlés éri el megyénket. A hőmérő higanyszála éjszakánként a mínusz 10 C fokot is elérheti. Ez a hideg pedig végzetes lehet azoknak a hajléktalan embereknek, akik az utcákon, elhagyott, romos épületekében, fűtéscsövek mellett húzzák meg magukat. A nagyváradi Gát (Digului) utcai hajléktalanszálló igazgatójától, Galea Cosmintól megtudtuk, hogy az éjjeli menedékhelyen jelenleg 44 személy kap szállást. A menhely 90 embernek tud menedéket nyújtani, vészhelyzet esetére azonban még többet is be tudnak fogadni, ugyanis az udvarukon fűthető barakkok is vannak. Az igazgató elmondta, hogy a hideg ellenére a vártnál kevesebben kérezkednek be a szállóra, noha ott nemcsak melegben aludhatnak, de tisztálkodási, mosási lehetőségük is van, sőt, újabban megint tudnak nekik némi meleg ételt is adni. Sok hajléktalan azonban nem veszi igénybe a menhelyet, mivel ott tilos inni, márpedig ezeknek a társadalom perifériájára sodródott embereknek az alkohol az egyik kapaszkodójuk. Galea a sajtón keresztül is kéri a lakosságot, ahol a téli hidegben hajléktalant látnak aludni, ne menjenek el mellette közömbösen, hanem értesítsék a 112-es segélyhívó diszpécserét vagy a menhely munkatársait a 0359/466-666-os telefonszámon, ezzel akár életet is menthetnek. A közösségi rendőrök január elseje óta minden este, sőt az éjszaka folyamán is járőröznek azokon a helyeken, ahol hajléktalanok húzzák meg magukat, s ha azt tapasztalják, hogy a fagy miatt életveszélyben vannak, úgy beszállítják őket a menedékhelyre. Az elmúlt három éjszakán, a járőrök 19 hajléktalant szállítottak be a Gát utcai szociális központba.

Szőke Mária