Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Település-népszerűsítést tanulhattak

Tíz-tíz Bihar és Hajdú-Bihar megyei településről összesen hatvan ember vett részt a debreceni Hang-Kép Egyesület és Nagyváradi Magyar Diákszövetség Kommunikáció határok nélkül elnevezésű projektjében, melynek lezárásáról tegnap számoltak be a felek képviselői.

A 18 hónappal ezelőtt kezdődött, most lezárult prokjektről Debreczeni Sándor projektkoordinátor, Keresztesi Andrea, a Hang-Kép elnöke és Pintér Ákos ügyvezető tájékoztattak.

telepules

Pintér Ákos, Keresztesi Andrea és Debreczeni Sándor

A két szervezet 2005 óta működik együtt, évente több eseményt is szerveznek közösen, a Kommunikáció határok nélkül a harmadik közös nagy projektjük, mondta Debreczeni Sándor. Ennek keretében tíz Hajdú-Bihar és tíz Bihar megyei településről választottak ki három-három embert, akiket a debreceni és nagyváradi képzések során arra oktattak, hogyan népszerűsítsék saját lakóhelyüket. Megyénkből Hegyközcsatárból, Magyarremetéről. Bihardiószegről, Székelyhídról, Örvéndről, Biharfélegyházáról, Érmihályfalváról, Paptamásiból, Szalacsról és Nagyváradról vettek részt a képzéseken, melyeknek keretében többek között településmarketinget népszerűsítő anyagok (fotók, videók) elkészítését, azoknak különböző internes és közösségi oldalakon való megosztását tanulhatták meg. A projekt végén egyébként mindenki kiválaszthatta, hogy 500 euró értékben milyen népszerűsítő anyagokra (pólók, nyomtatványok, zsebnaptárak, golyóstollak, molinó stb.) van szüksége, ezeket meg is kapták.

A projekt egyik legfontosabb eredménye, hogy Kapocs címmel elkészült tíz, húszperces háromnyelvű tévéműsor (magyar felvétel, román és angol feliratozással), melyekben egy-egy bihari és hajdú-bihari települést mutatnak be, ezeket a helyi tévéadóknak is felajánlják, illetve a www.youtube.com/hangkepeoldalon is megtekinthetők. Érdekesség, hogy mindegyikben bemutatják egy tájjellegű étel elkészítését is. A képzés résztvevőinek egyébként folyamatosan feladatuk volt, hogy számba vegyék, fotózzák, filmezzék stb. településük nevezetességeit, épületeket, természeti adottságokat vagy éppen az eseményeket, és megtanulhatták, hogy más-más célcsoportnak hogyan mutassák be vidéküket.

Fried Noémi Lujza