Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Telekkönyvezhetik a pénzügyi palotát

Két minisztérium jóváhagyásával változtathatják meg a nagyváradi pénzügyi palota rendeltetését, derült ki a Bihar Megyei Tanács csütörtökön megtartott ülésén, három, a palotához kapcsolódó napirendi pont hosszas vitája után. Az ülést követően Pásztor Sándor megyei tanácselnök elmondta: meglepetésére szolgált az, hogy a liberális párt tanácsosai lényegében visszahozták a tanács elé azt, ami ő maga javasolt. A liberálisok szerint egy egészségügyi intézménynek kellene működnie a palota épületében, ezt a lehetőséget éppen Pásztor Sándor vetette fel, mikor először beszélt arról, hogy az épületet átadnák a váradi önkormányzatnak, illetve, amennyiben az nem kéri, eladnák a palotát.

telekonyveztetik 2

„Ennek értelmében volt az a javaslatom két héttel ezelőtt, hogy nézzük meg a közös problémáinkat Nagyváradon, van rengeteg” – fogalmazott a tanácselnök, aki emlékeztetett: a kulturális intézmények a megyei önkormányzathoz tartoznak, az egészségügyiek a váradihoz. Az épületek használatáért a megyei tanács is fizet, és ha perspektívában egészségügyi intézményt működtetnének az épületben, furcsa lenne, ha fizetnének érte.

Eldöntötték azt, ahhoz, hogy a megfelelő úton haladjanak tovább, azt a 2002-es kormányhatározatot, ami arról szól, hogy az épület rendeltetését csak a két felelős minisztérium, azaz az egészségügyi és a belügyi tárca engedélyével lehet megváltoztatni. A törvény szerint ez az első lépés, ahhoz, hogy szabadon dönthessenek az épületről, mondta a tanácselnök, aki elmondta: augusztusban elkezdik a megfelelő eljárásokat ehhez. Amint a minisztériumi döntések megvannak, a megyei önkormányzat is dönt arról, hogyan lép tovább. Akkor dőlhet el „hogy újból megtesszük a felajánlást, mint ahogy most a kollégák elmondják, hogy mégiscsak jó lenne, noha a javaslatot a polgármester dühből 48 órán belül elutasította, vagy eladjuk, mert a mi számításaink arra vezetnek, hogy megyei tanácsi épületnek hatalmas, és hatalmas lenne a befektetendő összeg is. Pásztor Sándor leszögezte: kérni fogják mindkét minisztériumtól a jóváhagyást, hogy szabadon rendelkezhessenek az épület használati jogával.

telekkonyvezhetik 1

Az ülésen egyébként három, a palotához kötődő napirendi pont szerepelt, ebből kettő – amelyekben a liberális pártiak az épület rendeltetésének megállapítását illetve a felújításhoz szükséges közbeszerzés elkezdését javasolták – megbukott, egyhangúlag elfogadták ellenben azt a határozatot, amelynek alapján telekkönyveztethetik a pénzügyi palotát a megyei tanács köztulajdonaként.

Fried Noémi Lujza