Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tekintettel a magyarokra

Huszár István nagyváradi magyar alpolgármester a neológ zsinagóga csütörtöki átadó ünnepségén azt mondta, „a magyarországi meghívottakra való tekintettel” magyarul is köszönti az egybegyűlteket.

Jó, hogy Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség vezetője, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének alelnöke mellett volt még valaki e hivatalos ünnepélyen, aki magyarul is szót ejtsen. El is várjuk, hogy Huszár István magyarul – is – szólaljon fel, ha már a nagyváradi magyar közösséget képviseli a megyeszékhely városvezetőségében.

Azt azonban jó lett volna tudnia Huszár Istvánnak, hogy hol és kinek beszél. Tudniillik a neológ zsinagóga nagyváradi magyar zsidók imahelye volt. Néhány leszármazott is ott ült, jelen volt az ünnepségen. De nemcsak zsidók voltak ott, hanem keresztények, érdeklődő váradi magyarok is. Jó lett volna, ha rájuk tekintettel is szól az RMDSZ-es városvezető.

A megfogalmazás, mely szerint a debreceniekre való tekintettel szólal meg magyarul, nemcsak nagyon szerencsétlen, hanem sértő is. Mit szól majd Huszár István, ha a váradi magyarság a saját méltóságára tekintettel olyasvalakit támogat majd jövő nyáron szavazatával, aki képes lesz megtisztelni azzal, hogy anyanyelvén szól hozzá?

Borsi Balázs