Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tehetetlenek a pusztítással szemben

Mint már arról beszámoltunk zajlik a Körös part városháza felőli oldalának átalakítása. A felújítással és az ezzel kapcsolatosan felmerülő problémákkal kapcsolatban Florin Budeát (képünkön) a Területi Környezetvédelmi Központ (CRSE) elnökét kérdeztük.

tehetelenek a pusztitassal szembe

A Sebes Körös partjának fáit a munkálatok miatt fákat vágtak ki vagy csonkítottak meg, noha ezekre a műveletekre nem volt engedélyük a környezetvédelmi hatóságoktól.

Az CRSE elnöke szerint, hiába nyújtottak be több kérvényt is az ügyben, a Környezetvédelmi Ügynökség nem járt még el az ügyben, ami azt vonja maga után, hogy a területen dolgozó munkálatok következtében tovább rombolják a természetet. A kivágott, vagy épp legallyazott fák madarak élőhelyéül szolgáltak, valamint árnyékot biztosítottak a Körös parton sétálóknak. Ezzel a művelettel újabb zöldterületet semmisítenek meg Nagyváradon.

A fák irtása mellett a folyóba szórt kövek is súlyosan károsítják az élővilágot. A köveket egy munkálatokra használható móló kialakítása végett tették a Körösbe. Ez a víz élővilágára gyakorol negatív hatást.

Mint Florin Budea elmondta, a CRSE nem avatkozhat közbe ebben az ügyben, csupán értesítheti az erre kijelölt hatóságokat, de mivel a környezetvédelmi egyesület nem tesz semmit a pusztítás megakadályozása végett, a nagyváradiak szeme láttára pusztítják el a zöldövezetet.

Vincze-Nagy Anikó