Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tavaszi városszépítés Mihályfalván

Sok éven keresztül a mihályfalviak hozzászoktak, hogy az utcákon papír- és műanyagzacskókat, pillepalackokat zörget a szél, majd szórja szanaszét a városban. A gyom néha még a Széchenyi teret is benőtte, olykor fél méter magasan is. A város utcáiról, illetve a Szatmárnémeti, Nagyvárad, Nyírábrány (határátkelő) felőli bejáratairól nem is beszélve.

Az elmúlt időszakban jelentős pozitív változás tapasztalható az emberek mentalitását illetően, valamint a városképhez való viszonyulásukban. Nemcsak a központi utcák portáinak eleje rendezett, de a külváros negyedeiben is kezdik restellni magukat egymástól a szomszédok, ha gazos vagy elhanyagolt az utcafront.

tavaszi 1

Virágsziget a körforgalomnál

Jó példával az önkormányzat városrendezési osztálya jár elől, ugyanis az elmúlt időszakban amellett, hogy több utcát járhatóvá tettek, általános gyomirtást is végeztek több olyan utcafronton is, ahol erre valamilyen oknál fogva nem lehetett kötelezni a tulajdonosokat.

A Nagyvárad–Szatmárnémeti kanyarban lévő körforgalom, illetve a városközpont ágyásszigeteibe kikerültek az árvácskatövek, a Forradalom útján lévőkbe pedig most készülnek kiültetgetni a portulácskákat, utóbbiakat a város kertészetében nevelték ki – mondta Karsai Attila alpolgármester, aki arról is tájékoztatott, hogy idén tavasszal a Dianaval gyógyszertártól a másik patikáig folytatják a térkövezést, hogy a központ eme szakasza városhoz méltó arculatot kapjon.

tavaszi 2

Árvácskák sora a Márton Áron utcán

A Tábla nevet viselő városrésznek a Mezőgazdasági Főgimnázium felé vezető utcarészét is járhatóvá tették, hogy a negyedbeli diákok könnyebben közelíthessék meg az iskolát. A Hajnal utcáról kivezető mezei utat is rendbe hozták, mi több akáccsemetékkel szegélyezték, hogy biztosítsák az út szélességét a beszántások ellen. Új betongyűrűvel szélesítették a Báthori István utca végén a Móka-hidat is, mivel a keskeny úton sem a járműveknek, sem az állatoknak nem volt biztonságos az átkelés.

A park mögötti Malom utcát is kanalizálni és aszfaltozni készülnek. Újabb utcai kukák kerülnek ki a posta épületétől a Zelk Zoltán-iskoláig, valamint a körforgalomtól az ARA cipőgyárig – tájékoztatott Karsai Attila városgazda.

tavaszi 3

Új lámpák az Andrássy-parkban

Az Andrássy Ernő-park csinosítása sem maradt ki a tavaszi városszépítésből, ide ugyanis újabb tizenhárom darab stílusos világítótestet helyeztek ki. Ezek egyébként benne foglaltattak a két évvel ezelőtt leköszönt városvezetőség általi, mintegy 600 ezer lejes parkberuházásba, de sajnos csak a jelenlegi városgazdálkodás valósította meg.

Sütő Éva