Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tavaszi kínálat a piacokon

Nagyvárad piacain néhány napja megjelentek a tavasz első zöldségei: a harsogó retek, a zsenge zöldhagyma, a fejes saláta, a sóska, a spenót. Tegnap a váradi nagypiacon néztünk szét, mit mennyiért tehetünk a kosarunkba.

A retek és az újhagyma kötege egységesen 1,5 lejt kóstál, a fejes salátáért méretének függvényében pedig 1,5–2,5 lejt kérnek az árusok, de aki több köteget vásárol, az árengedményt kap. Persze mindezek mellett volt importzöldség is, mint például paradicsom és koktélparadicsom (8–15 lej/kg), zöldpaprika (9 lej/kg), kígyóuborka (8 lej/kg), és még sok ínyencség a gyümölcsstandokon, de azok is külföldről behozott, tartósítóval permetezett termények. Egyébként, mint megtudtuk, a retek, a zöldhagyma, a saláta, a paradicsom még üvegházban nőtt. A spenótot 6–7 lejért kínálják az árusok, és elmondásuk szerint sóska egyelőre csak a kora reggeli órákban kapható, mivel még legalább egy-két hétnek kell eltelnie, hogy kerti sóska és tőtikelevél teremjen, és a piaci standokra kerüljön. Megjelent viszont a medvehagyma, melynek csomóját (kb. kétmaroknyi) 1 lejért adják. Egyébként még üde színfoltja a piacnak a télen nagy népszerűségnek örvendő, narancssárga színben pompázó, az árusok által negyedelt és megtisztított, vitamindús sütőtök, amely néhány árusnál még mindig megvásárolható.

Tavaszi 1

Megjelentek a virágpalánták és a zöldség- és virágmagvak is. Ezeket igen olcsón, a palántákat és a magvakat akár 1–3 lejért is be lehet szerezni. Ezek iránt főként a kertes házakban lakók érdeklődnek. A piaci árusok szerint igen kevés a vásárló a piacokon, bizonyára a nagyobb bevásárlóközpontok akciós árai miatt, viszont pénteken és szombaton megnő a forgalmuk, mert hétvégére mindenki friss, hazai kistermelőktől származó terményből szeretne vasárnapi ebédet készíteni.

Egyébként az idei zöldségek mellett színfoltjai a váradi piacoknak a télire bespájzolt savanyúságok, mint például a cékla, a káposztával töltött paradicsompaprika, a savanyított karfiol, ecetes uborka stb. Ezekből is érdemes vásárolni, mert nem tartalmaznak tartósítószert és nagy a vitaminértékük.

Sükösd T. Krisztina