Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tavasz a váradi zooban

Itt a tavasz, a gyenge, de cirógató napsugarak már előcsalogatták a Nagyvárad Állatkert melegebb évszakhoz szokott lakóit is téli odúikból. Tegnapi sétánkkor láthattuk a farönk mellett napozó oroszlánpárt, valamint az örökké kíváncsi és játékos majmokat is. A melegebb idő beálltával a gyerekek körében oly népszerű szurikáták és a gyűrűsfarkú makik is hamarosan birtokba veszik a nyári kifutóikat is.

Tegnap Bimbó-Szuhai Tiborral, az állatkert ügyvezetőjével tettünk egy sétát az állatkertben, miközben a jelenlegi helyzetről és az idei tervekről beszélgettünk. „A hüllőkkel és szárnyasokkal együtt most valamivel több mint 150 állatfaj közel 700 egyede él a Nagyváradi Állatkertben” – tájékoztatott, hozzátéve, hogy az elmúlt félévben új fajok is megjelentek náluk, amelyek példányai eddig nem voltak Váradon láthatóak, ezek a zebra, a szitatunga antilop vagy a jávorantilop.

Bimbó-Szuhai Tibor

Bimbó-Szuhai Tibor

A külföldi állatkertekkel jó kapcsolatokat ápolnak, melyek eredményeképpen tavaly egy mendeszantiloppal, valamint két, Párizs mellől hozott vadmacskával is gazdagodott a zoo. A mendeszantilopoknak másfél hónapja három borja született, melyek már szépen fejlődnek, de sajnos a hűvös, bár napsütéses időben kuckóikba húzódtak, így nem tudtuk lencsevégre kapni őket. „Az antilopokkal az a helyzet, hogy az állatvédelmi listán a vörös kategóriában vannak, ami a legveszélyeztetettebb fajokat jelenti, ezért is nagy öröm számunkra, hogy az idén három borjú is született a nagyváradi állatkertben” – fogalmazott az adminisztrátor. Azt is megtudtuk, hogy Freddynek, a négy és féléves, Debrecenből érkezett zebracsődörnek még nincs párja, nehéz is találni a számára, mert sok állatkert keres zebrát.

„Most gőzerővel készülünk a tavasz első eseményére, az Iskola másképp hétre melynek alkalmából nemcsak Bihar megyéből, hanem a szomszédos megyékből is meglátogatnak minket a diákok. Vannak olyan csoportok is, amelyek egy-egy biológia órát is tartanak a multifunkcionális termünkben” – mondta Bimbó-Szuhai. Ezt a rendezvényt követi majd a tavasz második eseménye, mely az örökbefogadó szülők napja lesz. Ezt immár harmadízben rendezik meg, és április utolsó hétvégéjén kerül rá sor.

Csereprogramokat is terveznek az állatkertekkel, így más irányba is tudnak majd bővíteni. A pápaszemes kajmán valószínűleg „utazik” Marosvásárhelyre, és jön helyette egy alligátorpár, a sörényes juh is hamarosan a marosvásárhelyi vadasparkba költözik. „A mi szempontunk, hogy ahol egy-egy állat egyedül van, és amely a szabadban párban él, akkor annak kerítsünk párt. A szállítás költséges, melyet saját bevételből állunk. Próbálunk minél közelebbi állatkertekkel kapcsolatot teremteni. Párizstól Zágrábon keresztül, Budapesten és Nyíregyházán át Marosvásárhelyig is jó kapcsolataink vannak, és ezeket próbáljuk a közönség érdekében minél jobban gyümölcsöztetni, kihasználni” – hangsúlyozta az ügyvezető.

A magányos zebracsődör

A magányos zebracsődör

Az állatkert látogatása kicsit szezonális, és most, hogy tavaszodik, egyre több látogató fogadására készülnek. Tegnapi sétánk során azt tapasztaltuk, hogy többnyire kisgyermekes családok látogatták a zoot. Bimbó-Szuhai Tibor a kedvencek között még megemlítette a jaguárt, a leopárdot, a szibériai tigrist, illetve a három barnamedvét, a farkasokat, és elmondta, hogy a kisebb állatok közül a szurikáták mellett a kenguru, a mosómedvék, és a majmok a gyerekek nagy kedvencei. Utóbbiak közül a nagyobb testűek (a páviánok és a makákók) már kijárnak, ízlelgetik a tavaszias időt, a napsütést.

A zoo területén egyébként három etető-automata van, melyekből préselt szénát lehet venni a lovaknak, a lámáknak, az őzeknek. Mindhárom automata működik. Az ideális eset, hogy innen vásároljanak a látogatók élelmet az állatoknak, és ne egyéb, általuk hozott élelmiszert adjanak nekik. A bejáratnál pedig román és magyar nyelvű ingyenes tájékoztató szórólapok is vannak.

A váradi állatkert naponta 9–18 óra között tart nyitva. Felnőtteknek 12 lej, 4 éven felüli gyermekeknek, diákoknak, egyetemistáknak és nyugdíjasoknak pedig 6 lej a belépő. Lehet családi jegyet is váltani (két felnőtt és egy gyermek) 24 lejért, illetve kizárólag családi jegy mellé a többi gyermekért 5 lej/fő belépő ára. A jegy ára felnőttek csoportos látogatása esetén (min. 15 fő) 10 lej/fő, diákok esetében pedig 5 lej/fő. Mindkét esetben a kísérő személy számára ingyenes a belépő. Bérletet is lehet váltani, mely egy évig korlátlan számú látogatást biztosít a zooba. Ez felnőtteknek 100 lejbe, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 70 lejbe kerül.

Sükösd T. Krisztina