Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tárogatómuzsika a fúvós parádén

A kecskeméti Gregus Tárogató Kvartett nagyszerű, több különlegességgel is fűszerezett koncertjével fejeződött be vasárnap este a nagyváradi Parádé Fúvós Fesztivál. Az igazi profizmussal és szívvel-lélekkel muzsikáló zenészek – dr. Tóth Ákos,

Gmóser Vilmos, Tóth Gábor, Szabó Sándor – az Ezredévi Emléktéren, a Szacsvay-szobor előtt játszottak (a fesztivál pénteki és szombati koncertjét is ott tartották meg). Az eseményre folyamatosan érkeztek az érdeklődők, zenekedvelők, mintegy 150-en gyűltek össze.

tarogatomuzsika

A zenekar internetes Facebook-oldalán többek között ez olvasható: „A komolyzenei repertoár mellett folyamatosan bővülő könnyűzenei repertoárt is létrehoztunk. Célunk ezzel megmutatni, hogy a tárogató mennyire univerzális hangszer, jóformán minden eljátszható rajta.” Mindezt vasárnap este könnyűszerrel be is bizonyították a váradi közönségnek, hiszen a népdalfeldolgozásoktól kezdve a dzsesszig mindent gyönyörűen megszólaltattak a tárogatókon.

Liszt Ferenc Rákóczi-indulójával kezdődött a kellemes zenei est, majd ifj. Johann Strauss Verbunkjával (részlet a Denevérből) folytatódott. Elsősorban magyar népdalfeldolgozások, népzenei motívumokon alapuló szerzemények hangzottak el, emellett a koncert vége felé egy kis dzsesszvarázslat is volt. Aztán meglepetésként Székely István klarinétos, a Nagyváradi Egyetem tanára, a fúvós fesztivál főszervezője kapcsolódott be a muzsikálásba és szólózott. Három zeneszámot játszottak el közösen. Elsőként Gulyás László Széki muzsika című kompozíciója csendült föl, majd stílusosan Sidney Bechettől a Síró klarinét, végül pedig Claude Lutert Creole jazz című alkotásával örvendeztették meg a nagyérdeműt. Sajnos kicsit megkurtították a repertoárt, mert hirtelenjében elkezdett dörögni, s lógott a lába az esőnek, de azért még egy kis ráadást kapott a közönség búcsúzóul. Székely István megköszönte a kecskeméti muzsikusok játékát. Emellett köszönetet mondott a szervezői stábnak, akik mindvégig segítették munkáját. Szeretnék megteremteni és fölpezsdíteni Váradon a fúvószenei életet, e fesztiválnak is ez volt a célja. Ezért voltak ennek során – a rendezvénysorozat nevéhez illőn – parádés koncertek, és tehetséges fiatalok is megmutatkozhattak.

Tóth Hajnal