Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tarjáni iskolások is emlékeztek a márciusi ifjakra

Március 15-ét annak rendje és módja szerint megünnepelték a köröstarjáni 1-es Számú Általános Iskolában is, annak ellenére, hogy a piciny közösség előkészítősökből, valamint elsős és másodikos diákokból álló, összevont magyar osztálya mindössze 12 lelket számlál.

tarjani 1

„Melegebben süt ma a nap / elmúlt már a hosszú tél / minden házon zászlót lenget / a víg márciusi szél. / Magyarország szabadságát / ünnepeljük e napon, / Háromszínű magyar zászló / azért leng a házakon” – hangzottak a bevezetőben Donászy Magda verssorai.

Kicsi faluból, kicsi csapat nagy lelkesedéssel hallgatta a meseformába öntött történelmi beszámolót az 1848–49-es szabadságharcról, a magyar leventékről, Petőfi Sándorról, s a csata élén menetelő kisdobosról, Bönesch Enikő Gabriella pedagógus összeállításában.

„A történet végére szinte minden fiúcska huszárnak érezte magát, s teli torokból szavalta a Nemzeti dal első szakaszát. Sok kis versikét szavaltunk, egyesek a magyar lobogóról, mások a kokárdáról, a harcról, s még paripabíztató dallamos rigmust is dúdoltunk” – számolt be lapunknak Bönesch Enikő Gabriella.

A továbbiakban interaktív műhely keretében kokárdát készítettek a gyermekekkel, s munka közben az a magyar nemzetiszínű kokárda bevezetőjéről, Szendrey Júliáról beszélgettek. Mint a tanítónő hozzátette: „Színeztünk magyar huszárt és tavaszba borult csatajelenetet, ahol az ágyúkból virágfelhő lövellt ki, s a magyar katona lova zsenge füvet legelt. Megrajzoltuk Petőfi Sándort is a Pilvax kávéház előtt, felelevenítve legszebb verseit. Igazán emlékezetes nap volt, úgy a diákok, mint a szülők, s a tanító számára”.

Sz. G. T.