Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tárgyalnának az ukrán oktatási törvényről

Az ukrajnai új oktatási törvény az ukrán alkotmányt is sérti az Ukrajna által is elfogadott nemzetközi egyezmények mellett, mondta csütörtökön Biró Rozália, Bihar megyei RMDSZ-es képviselő, a képviselőház külügyi biztosságának elnöke

targyalnak

A regionális és kisebbségi nyelvnek chartája, a kisebbségvédelmi keretegyezmény és a Románia és Ukrajna képviselői által 1997-ben aláírt jószomszédi és együttműködési szerződést is sérti az új ukrán oktatási törvény. Az együttműködési szerződés értelmében a feleknek biztosítani kell a kisebbségekhez tartozók anyanyelvhasználatát, a kisebbségiek pedig létrehozhatják saját oktatási intézményeiket is. Ukrajna emellett 2003-ban aláírta a regionális és kisebbségi nyelvek chartáját is, ennek értelmében az aláíró államok kötelezik magukat a kisebbségek nyelvén történő oktatás biztosítására is. A kisebbségvédelmi keretegyezményt is sérti a törvény, ennek aláírói kötelezik magukat, hogy megfelelő feltételeket teremtenek az anyanyelven való tanuláshoz. Az ukrán alkotmányt is sérti az új oktatási törvény, az alkotmányban szerint ugyanis az ország által elfogadott nemzetközi egyezmények a törvények szerves részeit képezik, összegezte Biró Rozália. A külügyi bizottság elnöke az ukrán oktatási minisztérium által küldött dokumentumról is beszámolt, mely szerint az anyanyelven tanuló diákok gyengébben teljesítenek, például 36 százalékuk 1–3 pont közötti értékelést ért el egy 12 pontos skálán tudásuk felmérésekor. A magyar és román anyalevű gyermekek 60,1 százaléka bukott meg történelemből és matematikából azon a felmérésen, melyet a dokumentum szerint független szakaértők készítették.

Románia parlamentje egyébként szerdán elfogadta az RMDSZ kezdeményezte nyilatkozatot, melyet a külügyi bizottság dolgozott ki, ezt múlt kedden egyhangúlag szavazta meg a bizottság is, akárcsak a parlament. Egy parlamenti bizottságot is létrehoztak, melynek tagjai hamarosan indulnak Ukrajnába, hogy tárgyaljanak az oktatási törvényről, tette hozzá Biró Rozália.

Az RMDSZ Nőszervezetének elnöke röviden beszámolt a Nők a döntéshozatalban címmel hétvégén megtartott önkormányzati konferenciáról is, melyen mintegy ötven hölgy vett részt, akik Bihar, Arad, Szilágy, Szatmár és Máramaros megyében vannak döntéshozó tisztségekben. A műhelymunkák során konkrét problémák megoldására koncentráltak, tárgyaltak a NEEEM kampány folytatásáról és képzések szervesében állapodtak meg.

Fried Noémi Lujza