Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Táplálkozás az egészség megőrzéséért

Továbbra is ingyenes főzőkurzusokat szervez a vegetáriánus étterem

Az elmúlt héten újabb táplálkozástani- és főzőkurzus ért véget a nagyváradi Cris vegetáriánus étteremben. A növényalapú ételekre szakosodott vendéglő már közel egy évtizede működik a megyeszékhelyen, és üzemeltetői a kezdetektől fogva ingyenes tanfolyamokat szerveznek, melyeken heti egy alkalommal egészséges életmódra és a vegetáriánus konyha fortélyaira tanítják a résztvevőket.

Taplalkozas (1)

A „vizsgaművek” egy része: töltött padlizsán, borsó- és brokkolipástétom, vegán brownie, gombás-szójás töltöttkáposzta, zabsütemény aszalt gyümölcsökkel és sok más finomság

A múlt héten végződött képzés három hónapja alatt körülbelül egy tucatnyian gyűltek össze minden héten keddenként az étteremben. Az előadások elméleti és gyakorlati részekből álltak. Az első részben Florian Chirilă, az étterem vezetője az emberi táplálkozás történetéről beszélt a jelenlévőknek, a bibliai időkből egészen napjainkig végigkövetve azt. Az elméleti rész keretében táplálkozástani információk is elhangzottak. A résztvevők megismerkedtek az egészséges étkezés alapjaival, külön előadásokon hallhattak az alapvető tápanyagok, a cukrok, zsírok és fehérjék, valmint a vitaminok és ásványi anyagok szerepéről a szervezetben, illetve megtudhatták, hogy mely növények milyen arányban tartalmazzák azokat.

A gyakorlati részben Mioara Chirilă, az étterem főszakácsa demonstrálta a vegetáriánus ételek elkészítési módját, a növényalapú konyha olyan alapvető elemeitől kezdve mint a szójatej, -tejföl és -majonéz, a húsételek vegánvariánsán keresztül egészen a főfogásokig. A résztvevők emellett számos egészséges saláta, leves, főétel és desszert elkészítését is elsajátíthatták, és mindezeket díjmentesen meg is kóstolhatták az étteremben. A kurzus múlt hét kedden elméleti és gyakorlati vizsgával zárult, mely során a résztvevők egy tesztet kellett kitöltsenek, illetve saját készítésű ételeiket kellett bemutassák, amelyekből a helyszínen hatalmas lakomát is csaptak.

Taplalkozas (2)

A kurzus résztvevői közül többen is súlyos betegségekből lábaltak ki egyszerű étrendváltással

A Cris vegetáriánus étteremben augusztustól újabb ingyenes kurzust indítanak, amelyre várják a jelentkezőket. Érdeklődni a 0259/441-594-es telefonszámon, illetve személyesen lehet hétköznaponként 9–16 óra között, a Baross Gábor (ma Independenţei) tér 51. szám alatti étteremben (a közlekedési rendőrség mellett).

Szombati-Gille Tamás